Alexandu Rafila, despre introducerea certificatului verde: „Trebuie să includă vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19”

Alexandu Rafila, despre introducerea certificatului verde: Trebuie să includă vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19
Foto: Facebook @ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandu Rafila, a oferit noi detalii despre introducerea certificatului verde. Acesta susține că trebuie să includă toate cele trei altenative descise în legislația UE: vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19.

Alexandru Rafila, despre certificatul COVID

„O să discutăm, asta o să fie o decizie nu numai medicală, ci și politică. Dumneavoastră ați văzut că ne-am confruntat un an și jumătate cu multe decizii politice care nu erau legate de recomandările medicale. O să încercăm să găsim o soluție. Punctul meu de vedere este că această soluție trebuie să includă toate cele trei altenative descrise în legislația UE, apropo de certificatul verde”, a spus Alexandru Rafila, la un eveniment organizat de Colegiul Medicilor.

Acesta a mai precizat că nu ar trebui să mai vorbim despre certificat verde, ci certificat COVID, menit să limiteze răspândirea infecțiilor:

„Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul CE există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre și ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID”, a spus Rafila.

Cum ar urma să funcționeze introducerea certificatului verde

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în emisiunea Dosar de politician, moderată de Silviu Mănăstire, că viitorul certificat sanitar ar putea fi impus în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere, dar retras când incidența scade:

„Varianta de la Senat a căzut și din păcate actul normativ depus se referea strict la o categorie profesională și atât, după care a urmat un val de amendamente. Există o prevedere care spune că dacă amendamentele schimbă cu totul sensul proiectului de lege inițial, lucrurile trebuie late de la capăt.
Ce am vorbit eu cu domnul prim-ministru, să găsim o soluție acceptabilă încât să introducem un certificat pe care nu îl vom mai numi certificat verde, pentru că UE nu prea mai vrea asta. Un certificat COVID care să poată să fie introdus în momentul în care ai un anumit interval de creștere, la care se poate renunța dacă incidența scade sub o valoare de 1, de exemplu”, a declarat Alexandru Rafila.