Analist american: E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin. Trebuie să fim alături de români!

Analist american: E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin. Trebuie să fim alături de români!
Foto: europafm.ro

Analistul american Tom Rogan susține că Statele Unite ar trebui să aplice sancțiuni României, așa cum au făcut în cazul Rusiei. Iar sancțiunile vor avea un dublu beneficiu: vor curăța România de corupție și vor lovi direct în influența lui Vladimir Putin.

”SUA ar trebui să recunoscă faptul că în România există o criză a domniei legii şi să sancţioneze politicienii români despre care se ştie că sunt corupţi. O astfel de atitudine ar arăta că suntem alături de români în demersul lor de a cere o democraţie mai onestă”, scrie Tom Rogan, într-un articol pentru Washington Examiner.

Analistul american s-a referit pe scurt la situația din România. În opinia sa, politicienii români corupți au început iar să prindă curaj după ce Laura Codruța Kovesi a fost înlăturată de la șefia DNA: ”Confruntaţi cu recenta revocare a unui procuror anti-corupţie, zeci de mii de cetăţeni au ieşit în stradă ca să ceară schimbare. Unul dintre principalele motive de îngrijorare este revocarea Laurei Codruţa Kovesi în iulie. Un procuror tânăr şi energic, care şi-a căpătat faima lovind în sistemul bine întărit al clasei cleptocratice, Kovesi a amenintat vechea ordine a nepotismului şi corupţiei. Acum, că a plecat, cleptocraţii şi-au recăpătat încrederea în sine”.

”Statele Unite ar trebui să susţină presiunile care deja există din partea UE şi să fie alături de români. Nu e vorba doar de moralitate. Poziţia geostrategică a României o face un aliat NATO important. O face, de asemenea, să fie vulnerabilă în mod special la reţelele cleptocratice folosite de Vladimir Putin pentru a îşi extinde influenţa.

Acestea fiind spuse, orice fel de sancţiuni împotriva României trebuie clar ţintite. Relaţiile comerciale SUA-România fiind limitate, sancţiunile SUA trebuie să vizeze clar demnitarii corupţi. Astfel s-ar atrage atenţia guvernului României, evitând însă o escaladare inutilă. În schimb, SUA ar căpăta pârghiie pentru a face România să asculte cererile cetăţenilor săi şi, în cel mai bun caz, să o repună în funcţie pe Kovesi.

Timpul se scurge rapid. Un aliat democratic al Americii se confruntă cu o luptă pentru viitorul său şi poporul român are nevoie de sprijinul SUA”, conchide Rogan.

Urmăriți B1TV.ro și pe