Armata face angajări masive. Se caută militari profesionişti, dar şi rezervişti voluntari. Care sunt condițiile și salariile

Armata face angajări masive. Se caută militari profesionişti, dar şi rezervişti voluntari. Care sunt condițiile și salariile
Sursa Foto: Pixabay

Armata Română pune la bătaie 1.000 de posturi de soldați profesioniști în București și în 30 de județe. Funcțiile sunt plătite cu salarii care pornesc de la 3.000 de lei net.   În acelaşi timp, au fost scoase la bătaie şi peste 800 de posturi pentru rezervişti voluntari. Termenul-limită pentru depunerea dosarelor este 17 iunie 2022.

Rezerviștii vor fi obligați să meargă anual la unitatea militară de care aparțin, pentru a se pregăti. Aceste antrenamente vor dura două săptămâni. În cazul în care România va intra într-un conflict militar, rezerviștii vor fi chemați la luptă.

Posturile scoase la concurs de MApN

MApN a anunţat câte posturi sunt disponibile, care sunt criteriile şi condiţiile de recrutare, probele de selecţie, dar şi salariul după angajare. Din 1.049 de locuri libere, cele mai multe sunt în Constanţa (200) şi în Bucureşti (193), dar restul sunt disponibile în judeţe ca Alba – 20, Argeş – 15, Bacău – 50, Braşov – 24, Buzău – 16, Brăila – 6, Bistriţa-Năsăud – 2, Călăraşi – 12, Cluj – 23, Covasna – 15, Dâmboviţa – 16, Dolj – 45, Giurgiu – 15, Galaţi -7, Hunedoara – 17, Harghita – 6, Ilfov – 98, Iaşi – 13, Ialomiţa – 9, Maramureş – 34, Mureş – 19, Neamţ – 5, Olt – 10, Prahova – 11, Sibiu – 23, Satu Mare – 1, Suceava – 2, Timiş – 10, Tulcea – 74, Vrancea – 31, Vâlcea – 1 şi Vaslui – 26.

Cei care candidează pentru aceste posturi trebuie să aibă domiciliul stabil în respectivele unităţi teritoriale. Candidaţii trebuie să aibă cetăţenie română, domiciliul stabil în România şi să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire.

Cei care vor un post în MApN trebuie să fi absolvit minimum 10 clase, dar pentru cei care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic” este obligatorie absolvirea învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ.

Pașii pentru înscrierea la concurs

Candidaţii trebuie să se înscrie până la 17 mai la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar din judeţul/sectorul de domiciliu, pentru a obţine informaţii privind oferta educaţională, condiţiile de recrutare, selecţie şi repartizare, precum şi pentru a beneficia de consiliere şi îndrumare din partea personalului recrutor; pentru aceasta, fie depun formularul de înscriere (fişa de contact) la sediul biroului informare-recrutare, fie transmit formularul prin e-mail sau prin poştă cu notă de inventar şi confirmare de primire, pe adresa biroului informare-recrutare.

Apoi, candidaţii trebuie să se informeze pe site-urile şi paginile oficiale de recrutare şi ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ militar, despre probele de selecţie şi concursul de admitere şi să se pregătească pentru susţinerea acestora. Candidaţii înscrişi vor fi planificaţi pentru evaluarea psihologică, evaluarea pregătirii fizice şi interviul de evaluare finală (23.05 – 24.06.2022), iar ulterior, pentru examinarea medicală (6.06 – 1.07.2022).

Candidaţii nu susţin examene scrise, însă sunt ierarhizaţi pe baza punctajului obţinut în funcţie de rezultatele înregistrate la probele de selecţie, de nivelul studiilor absolvite şi de media de la bacalaureat, dar şi de distanţa la care au domiciliul faţă de unitatea militară pentru care optează.

Ministrul Apărării Naționale a anunțat un proiect de lege care va defini exact cum vor fi organizati voluntarii în armata română. Vasile Dîncu a transmis faptul că ar urma să existe două tipuri de voluntari, cei care vor fi în rezervă și cei care vor efectua și stagiul militar.

Urmăriți B1TV.ro și pe