Șeful CNCD, despre situația din Valea Uzului: Putem vorbi și de profanare de morminte. Primăria Dărmănești a pus cruci pe mormintele ostașilor austro-ungari / Nu înțeleg cum poți veni la o comemorare a eroilor cu boxe (VIDEO)

Șeful CNCD, despre situația din Valea Uzului: Putem vorbi și de profanare de morminte. Primăria Dărmănești a pus cruci pe mormintele ostașilor austro-ungari / Nu înțeleg cum poți veni la o comemorare a eroilor cu boxe (VIDEO)

Asztalos Csaba, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a declarat, pentru B1 TV, că toată problema de la Valea Uzului a pornit de la faptul că Primăria Dărmănești a amplasat cruci într-un cimitir care, de fapt, aparține altei localități. Mai mult, crucile nu au fost puse pe mormintele eroilor români, ci pe mormintele ostașilor din armata austro-ungară. Asztalos Csaba a mai spus că în acest caz am putea vorbi inclusiv despre profanare de morminte.

Șeful CNCD mai susține că manifestația organizată joi, la Cimitirul din Valea Uzului, de către asociațiile românești nu avea cum să fie autorizată, așa cum s-a spus în spațiul public, deoarece autorizația emisă de Primăria Dărmănești nu avea cum să fie valabilă, dat fiind că cimitirul nu ține de ea, ci de o altă localitate din județul Harghita.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

”Fiecare comunitate are dreptul să-și comemoreze eroii, dar e extrem de important să facem acest lucru acolo unde eroii sunt îngropați. Toată problema a pornit de la faptul că Primăria Dărmănești a emis autorizații și a amplasat cruci pe un cimitir care aparține adminsitrativ de o altă localitate administrativă. Acele cruci au fost așezate pe mormintele altora. Acolo sunt îngropați ostași căzuți la datorie din armata austro-ungară și nu sunt îngropați acolo ostași români. Ei sunt îngropați mai încolo, la o distanță relativ mică. De aici a pornit reacția comunității maghiare, pentru că acel cimitir a fost realizat în 1917 și, timp de 100 de ani, nimeni nu a pus cruci pe mormântul altora. E important să se realizeze un cimitir acolo unde sunt îngropați eroi ostași români și trebuie să se creeze condițiile pentru comemorarea acestora. Dar eu consider că e o atingere a memoriei atât a ostașului român a cărui cruce se pune pe mormântul ostașului austro-ungar, cum se împietează și memoria ostașului austro-ungar. Asta e problema comunității maghiare, nu faptul că comunitatea română își comemorează eroii, ceea ce e normal”, a declarat Asztalos Csaba, pentru B1 TV.

Președintele CNCD mai susține că Primăria Dărmănești a încălcat legea: ”ceea ce vă spun că s-a făcut un fapt ilegal e confirmat de cel puțin 3-4 poziții ale autorităților publice: prefectul de Bacău a emis o adresă către primarul din Dărmănești să retragă întreaga acțiune, Ministerul Culturii are o poziție în care arată Primăriei Dărmănești că a încălcat legea, Inspecția de Stat în Construcție face la fel. Câte autorități să mai facă acest lucru și cine răspunde?”

”Dacă doriți, am putea să vorbim și de profanare de morminte. Eu îndemn la calm și dialog, am văzut înregistrări, fotografii, am vorbit cu cei de la fața locului și cu jurnaliști care au fost prezenți acolo. Nu înțeleg cum poți veni la o comemorare a eroilor cu boxe într-un cimitir, nu înțeleg de ce trebuie să forțezi o poartă, de ce trebuie să stai cu picioarele pe cimitirul cuiva indiferent de naționalitate și multe alte lucruri.

Mă bucur că s-a terminat fără incidente grave. E bine că reprezentanții comunității maghiare s-au retras în momentul în care au venit cei din Noua Dreaptă și cine a mai fost acolo. Aștept ca organele de ordine să-și facă treabă și dacă s-a încălcat legea, să aplice legea”, a continuat Asztalos Csaba.

Acesta a explicat și de ce manifestația asociațiilor românești de joi nu a avut, de fapt, autorizație: ”E o minciună că această manifestație a fost autorizată, pentru că Primăria Dărmănești nu avea cum să elibereze o autorizație, pentru că cimitirul nu e pe teritoriul administrativ al Primăriei Dărmănești, ci pe teritoriul administartiv al altei comune, care face parte din județul Harghita”.

Ultima oră
00:36 - Daniel Coriu (Colegiul Medicilor): Mulți bolnavi COVID au murit cu zile. Cum am ajuns aici? Neîncrederea în mesajul medicilor și al autorităților. La acest lucru au contribuit și unii colegi de-ai noștri (VIDEO)
23:57 - Premierul ungar Viktor Orban acuză Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă în politica internă a țării pentru ca el să piardă alegerile
23:45 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre conservarea energiei și prelungirea vieții. „Un om cu credință în Dumnezeu nu se stresează” (VIDEO)
23:23 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre longevitate. „Se consideră că deja s-a născut omul care va trăi mia de ani” (VIDEO)
22:51 - Gazprom a avertizat Republica Moldova că va sista livrarea gazelor din 1 decembrie dacă nu-şi achită datoriile
22:34 - Arhiepiscopia București își pune la dispoziție capelele. Morgile spitalelor nu mai fac față numărului de decese COVID
22:13 - România cere sprijin internaţional pentru gestionarea crizei COVID / CNSU a adoptat o Hotărâre privind solicitarea de medicamente, echipamente şi echipe medicale
21:50 - Panică la meciul Dinamo – Rapid: Lui Alexandru Răuță i s-a făcut rău. A fost urcat în ambulanță cu masca de oxigen pe față
21:44 - Daniel Funeriu: În democrație nu poți să interzici prostia, prostia politicienilor care sunt incapabili să prevadă. În iunie – iulie, când Franța se pregătea de valul 4, nouă ni se spunea că am învins pandemia (VIDEO)
21:17 - Alexandru Rafila: E necesară o solidaritate națională, care să implice vaccinarea anti-COVID și înțelegea faptului că fiecare dintre noi e parte din acest efort