Avertisment pentru Vladimir Putin. Bulgaria, mesaj tranșant către Rusia: „Vom organiza apărarea țării în coordonare cu partenerii noștri”

Avertisment pentru Vladimir Putin. Bulgaria, mesaj tranșant către Rusia: „Vom organiza apărarea țării în coordonare cu partenerii noștri
Foto: Hepta - Evgeniy Paulin

Rusia a cerut ca trupele NATO să părăsească România și Bulgaria. În urma solicitării liderilor de la Moscova, executivul de la Sofia a reacționat tranșant.

Bulgaria va decide singură în privința planurilor de apărare, în coordonare cu NATO, a transmis premierul Kiril Petkov.

„De la această tribună, vreau să precizez: Bulgaria este o țară suverană, care și-a făcut alegerea cu mult timp în urmă devenind membră NATO. Ca atare, noi singuri decidem să organizăm apărarea țării noastre în coordonare cu partenerii noștri”, a declarat Petkov Parlamentului Bulgariei.

Mesajul bulgarilor pentru Rusia: „Să rămână ataşată unui dialog constructiv”

De asemenea, oficialul bulgar a recomandat Rusiei să adopte calea diplomației pentru detensionarea situației.

„Facem apel la Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv cu privire la dezescaladarea tensiunilor şi să lucreze pentru o Europă mai sigură, bazată pe statul de drept şi implementarea strictă a angajamentelor juridice internaţionale”, a mai punctat Petkov, potrivit SofiaGlobe.

De la începutul conflictului, rușii a cerut de la americani garanția că Ucraina nu va deveni stat membru NATO. De asemenea, administrația de la Moscova a solicitat garanții din punct de vedere juridic de la NATO, că blocul va reveni la granițele sale din 1997.

Asta înseamnă că Rusia își dorește ca toate trupele, armele și alte echipamente militare străine să fie retrase din state precum România și Bulgaria, care au aderat la NATO în 2004.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina