Băsescu: Modificarea Constituţiei nu e singura variantă de reducere a numărului de parlamentari

Foto: Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu susţine că România nu poate fi privită ca un stat modern fără o reformă constituţională şi una electorală. În timpul unui discurs susţinut cu ocazia întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, şeful statului i-a avertizat pe politicienii care intenţionează să se opună modificării Constituţiei pentru a nu se reduce numărul parlamentarilor că acest lucru se poate face şi prin alte modalităţi.

„Nu putem privi la România ca la un stat modern fără o reformă constituţională, acompaniată de o reformă electorală. (…) Ori vot uninominal într-un singur tur, ori vot uninominal în două tururui, mai costisitor, poate mai puîin reprezentativ din punct de vedere popular. Este singura formulă care poate da României stabilitate pe termen lung”, a declarat Traian Băsescu, adăugând că „Români are nevoie, cel puţin 10 ani de acum înainte, de guverne stabile, care să îşi asume modernizarea şi consolidarea statului”.

Şeful statului a reamintit apoi că prin noile reglementări se va căuta reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 şi reformarea structurii Parlamentului, prin introducerea unei singure camere.

Cu această ocazie, preşedintele a avertizat că, în cazul în care clasa politică va refuza o asemenea reformă a Constituţiei, vor exista alte modalităţi pentru reducerea numărului de parlamentari.

„În situaţia în care clasa politcă va refuza îndeplinirea obiectivului stabilit prin vot direct de români, există posibilitate legislativă de reducere a numărului de parlamentari prin lege, nu prin Constituţie. Constituţia trebuie modificată doar în zona de instituţionalizare a funcţionării Parlamentului, dar numărul de parlamentari se stabileşte prin lege”, a spus şeful statului.