Băsescu: Un eşec în progresul dosarelor de mare corupţie va atrage un raport negativ

Băsescu: Un eşec în progresul dosarelor de mare corupţie va atrage un raport negativ
Foto: Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni după-amiază, că raportul Comisiei Europene pe justiţie este unul intermediar, întocmit la solicitarea României, care prezintă în mod obiectiv evoluţiile în acest domeniu în lupta anticorupţie. Şeful statului susţine că nu acesta este raportul important, ci acela care va fi prezentat în luna iulie şi că un eventual eşec în progresul dosarelor de mare corupţie va atrage un raport negativ. Preşedintele a făcut aceste menţiuni în cadrul unei conferinţe de presă, pe care a susţinut-o la Palatul Cotroceni.

„Raportul intermediar publicat de Comisie prezintă obiectiv evoluţiile în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei. Consider că acest raport confirmă angajamentul României de a reforma justiţia”, a declarat Traian Băsescu.

„Ca orice raport, sunt subliniate evoluţii pozitive, dar sunt marcate şi minusuri. Lucrurile pozitive nu trebuie privite triumfalist, sunt elemente de normalitate”, a continuat preşedintele, adăugând că sunt politicieni care vorbesc despre „ce succese avem”.

„Ce succese avem când eşti normal? Nu avem motive să spunem ce succese am avut, până la urmă suntem pe un drum către normalitate”, a mai spus preşedintele.

Băsescu, despre raportul CE pe justiţie

Raportul din iulie, mai important

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că nu raportul publicat vineri de comisia Europeană este important, ci cel care va fi prezentat în vara acestui an.

„Un eventual eşec în progresul legat de dosarele de mare corupţie cu certitudine va aduce României un raport negativ”, a spus Băsescu.

„O spun public: toţi trebuie să fim conştienţi, nu numai preşedintele, că un eventual eşec va face ca raportul din vară să fie unul negativ”, a mai spus şeful statului.

Cazurile Ridzi şi Păsat, minusuri în raportul CE

În raportul pe justiţie dat publicităţii de către Comisia Europeană este criticată lipsa sentinţelor în cazurile de înaltă corupţie, făcându-se referire şi la cazurile Monica Iacob-Ridzi şi Dan Păsat. Referitor la aceste două cazuri, Traian Băsescu a declarat că au adus minusuri în raportul CE.

„Raportul subliniază în mod negativ atitudinea Parlamentului cu privire la investigarea unor cazuri de corupţie a parlamentarilor: cazul Ridzi şi Păsat. Raportul subliniază în mod negativ atitudinea Parlamentului cu privire la investigarea unor cazuri de corupţie a parlamentarilor: cazul Ridzi si Pasat. Aş face menţiunea că niciodata nu o să cer Parlamentului lucruri care nu sunt în interes naţional”, a spus preşedintele.

Raportul intermediar de Monitorizare pe Justiţie a fost dat publicităţii vineri de către Comisia Europeană. Acesta arată că România a făcut progrese în lupta anticorupţie, dar că trebuie să concluzioneze mai rapid cazurile de corupţie la nivel înalt. Instituţiile europene susţin că România trebuie sa îşi consolideze politica generală anticorupţie, până în vara acestui an, când este aşteptată următoarea evaluare a Comisiei Europene.

Vezi aici concluziile raportului CE pe justiţie

Ultima oră
14:16 - Surpriză la Pro TV: Cine era Cameleonul de la ”Masked Singer”. Mihaela Rădulescu: ”Toate indiciile duceau la el”
14:07 - Șefa Comisiei Europene vine luni la București pentru a prezenta evaluarea PNRR. Ursula von der Leyen se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu
14:05 - Gabriel Oprea, după trecerea în neființă a lui Ion Dobran, simbol al Armatei Române: A fost un model, ca militar și ca om, care și-a trăit viața după principii înalte. Nu va fi uitat
14:04 - 54 de localități au depășit incidența de 6 la mia de locuitori. Aici magazinele se închid la 18:00; cursurile se desfășoară online, este valabilă carantina de noapte
13:46 - Motivul pentru care Eric Clapton a cântat doar pentru vaccinați. Starul era un antivaccinist convins
13:46 - Numărul paturilor ATI pentru pacienții cu COVID a ajuns la peste 1.200. Doar 23 sunt libere în toată țara
13:33 - Nou bilanț COVID: 145 de decese numai în ultima zi / Încă 7.116 de persoane au fost testate pozitiv. 1.116 de pacienți sunt la Terapie Intensivă / 6 județe și Capitala, în scenariul roșu
13:28 - Marcel Ciolacu: Culmea tupeului! Să susţină vaccinarea obligatorie, când ei – guvernanţii, în frunte cu Iohannis încalcă orice restricţii
13:26 - Conferință CCIR -„Finanțarea verde: Cum asigurăm tranziția către o economie durabilă funcțională?”. Despre instrumentele dezvoltate de UE pentru finanțarea tranziției verzi
13:24 - Carla’s Dreams, care e şi jurat la „SuperStar” (Pro TV), a răspuns sincer la întrebarea: „Cine eşti tu, cu adevărat?”