Blaga: România trebuie să fie pregătită pentru cazul în care îi vor fi repartizați mai mulți refugiați

Blaga: România trebuie să fie pregătită pentru cazul în care îi vor fi repartizați mai mulți refugiați

Vasile Blaga a declarat că România trebuie să fie pregătită pentru cazul în care numărul refugiaților ce îi vor fi alocați va crește, având în vedere că decizia la nivel european se va lua prin votul majorității, nu prin consens, informează Mediafax.

Întrebat dacă el consideră că era necesară deblocarea a 6000 de posturi în jandarmerie, Blaga a răspuns: „România trebuie să se pregătească pentru orice, cum trebuie să se pregătească pentru a avea la o adică soluţii pentru un număr mare de refugiaţi. Poziţia noastră este clară, noi am susţinut-o, o susţinem. Dar, ştiţi foarte bine, decizia nu se ia prin consens, ci prin vot şi s-ar putea ca să fim nevoiţi să facem faţă la solicitări mult mai mari de până acum. Asta înseamnă foarte multă pregătire. Sigur, cu suport european, pentru că, ce am înţeles, 6000 de euro pentru fiecare refugiat este foarte puţin”.

Copreședintele PNL a mai susținut că principala problemă nu este cazarea refugiaților, ci integrarea lor socială.

„Felicit preşedinţia şi pe toţi factorii decidenţi care nu au procedat ca şi alţii, să ridice garduri de sârmă ghimpată la frontieră pentru că suntem în secolul XXI şi suntem într-o altă situaţie, suntem stat al UE. Nu acestea sunt soluţiile”,a  mai afirmat Blaga.

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat joi că tot mai multe state se pronunță în favoarea introducerii cotelor obligatorii de refugiați, iar această decizie s-ar putea să nu mai poată fi blocată în Consiliul JAI care va avea loc marţea viitoare.

”Sunt din ce în ce mai puţine state membre care se opun acestei decizii, ceea ce înseamnă că nu va exista o minoritate de blocaj. E foarte probabil să nu existe o minoritate de blocaj şi, în condiţiile respective, decizia ar urma să se adopte, deci toate statele membre ar fi obligate să primească un număr de imigranţi conform propunerii Comisiei Europene”, a susținut consilierul prezidențial pentru Digi24.

România a anunțat că poate primi 1.785 de refugiați, dar Comisia Europeană i-a repartizat peste 6.000.