Boc: Cseke nu e perfect, dar ştia ce oprobriu îşi atrage într-un sistem ce trebuie reformat de 10 ani

Boc: Cseke nu e perfect, dar ştia ce oprobriu îşi atrage într-un sistem ce trebuie reformat de 10 ani
Foto: evz.ro

Invitat duminică la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, premierul Emil Boc a declarat că Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, „nu este perfect”, dar şi-a asumat procesul de restructurare ştiind ce oprobriu îşi atrage, într-un sistem sanitar care trebuia reformat de zece ani.

Premierul a adăugat că Ministrul Cseke a făcut tot ce era omeneşte posibil în condiţiile date.

„Restructurarea sistemului spitalicesc nu urmăreşte în primul rând economii la bugetul de stat, ci creşterea calităţii actului medical. Sunt foarte multe spitale unde, din nefericire, pacienţii mor cu zile, sunt extrem de nemulţumit de ce găsesc în spitale. Restructurarea trebuia făcută de zece ani. Eu sunt mai nefericit decât orice român când se înregistrează decesul unei persoane”, a declarat Boc.

Premierul a afirmat din nou că situaţiile celor doi bărbaţi decedaţi în drum spre spitalele desfiinţate denotă „desincronizări la nivel local în chemarea ambulanţelor”, dar că nu există o legătură directă între decesul persoanelor şi închiderea spitalelor.

„Au fost descincronizări la nivel local în chemarea ambulanţelor, dar tratarea pacienţilor nu se putea face la spitalele închise, nu erau nici medici de spitalitate şi nici dotarea necesară, nu se puteau face operaţii complexe. Nu a existat o legătură directă între decesul acestor persoane şi desfiinţarea spitalelor”, a spus Boc.

Întrebat despre situația pacienţilor din spitalele închise, cărora li s-au luat şi saltelele înainte să fie transferaţi în alte unităţi, Emil Boc a afirmat că saltelele „erau ale autorităţilor locale”.

Prezent sâmbătă la Miercurea Ciuc, cu ocazia alegerilor în cadrul PDL Harghita, premierul a declarat că ministrul Sănătăţii „are susţinere pentru a face reforma în sănătate, pentru că este necesară” şi că, potrivit primelor analizr, „nu rezultă o cauzalitate directă” între decesul celor două persoane din judeţele Vâlcea şi Constanţa şi închiderea spitalelor.

Ultima oră
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali