Bogdan Aurescu participă la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE de la Stockholm

Bogdan Aurescu participă la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE de la Stockholm
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu participă joi și vineri la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa / OSCE. Evenimentul se desfășoară în perioada 2 – 3 decembrie, după cum precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE are loc pe fondul situațiilor tensionate generate de criza instrumentalizării migranților de la granița Belarus cu Polonia, Lituania și Letonia, conflictul din estul Ucrainei și cel din Nagorno-Karabah.

Principalele subiecte discutate la Stockholm

Principalele subiecte aflate pe agenda reuniunii sunt:

  • depășirea situațiilor de criză din spațiul OSCE, cu încurajarea susținerii conceptului cuprinzător de securitate și a respectării angajamentelor comune;
  • obținerea acordului statelor participante asupra documentelor care vor fi adoptate pe cele trei dimensiuni ale organizației – politico-militară, economică și de mediu, umană.

În cadrul reuniunii, alături de susținerea intervenției naționale, ministrul de externe Bogdan Aurescu va lua parte la încă două sesiuni de lucru: una în care va aborda modalități de eficientizare a capacității OSCE de a soluționa conflicte și respectiv o a doua pe tema evoluțiilor din Afganistan și implicațiilor acestora pentru regiunea OSCE, informează MAE.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va prezenta, în ultima zi a reuniunii, declarația statelor membre NATO la OSCE, în calitate de Președinție a formatului de coordonare a statelor NATO în cadrul OSCE.

România sprijină în mod consecvent eforturile OSCE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu se va referi, în intervențiile sale, la necesitatea de consolidare a capacității OSCE de prevenire și soluționare a conflictelor, se mai arată în comunicatul MAE.

Totodată, va evidenția faptul că România sprijină în mod consecvent eforturile OSCE de a soluționa conflictele prelungite din regiunea Mării Negre și va pleda pentru creșterea eficienței în implementarea mecanismelor de soluționare a conflictelor prelungite, inclusiv prin cooperarea cu partenerii, printre care și UE. În plus, va reitera sprijinul ferm pentru rolul OSCE în contextul situațiilor de criză din Ucraina și Belarus, precum și a celor din Republica Moldova, Georgia, Nagorno-Karabah.