Plenul Camerei Deputaților a adoptat. marți, proiectul privind abilitatea Guvernului de a emite ordonanțe în timpul perioadei vacanței parlamentare, în domenii care nu fac obiectul legilor organice, relatează Agerpres.
Proiectul de lege are în vedere următoarele domenii care prevăd abilitatea Guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare: finanţe, economie şi energie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, agricultură şi dezvoltare rurală, mediu şi păduri, transporturi şi infrastructură, sănătate, cercetare, cultură, tineret şi sport, fonduri europene, dar și prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative ce au putere de lege.
De asemenea, în domeniul transporturilor și a infrastructurii, deputații au adoptat un amendament prin care Guvernul va putea emite ordonanțe și privind reglementările privind instalațiile portuare a deșeurilor de la nave, formațiunilor de raportare aplicabile la sosirea în şi/sau la plecarea din porturile româneşti.
Birourile permanente reunite ale celor două Camere au stabilit ca senatorii și deputații să aibă timp până marți la ora 12:00 să depună toate amendamentele la cele două proiecte.
De la ora 14:00, bugetul pentru 2022 va intra în comisiile de specialitate pentru aviz, iar de la ora 18:00 proiectul va ajunge în comisiile de buget – finanțe.
Joi, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 vor intra în plenul Parlamentului, pentru dezbatere şi vot.
„Bugetul include cea mai mare alocare de investiții din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde de lei, practic dublul sumei de investiții realizate în 2019”, a susținut prim-ministrul, în debutul ședinței de Guvern de luni.
Reacția vine după ce Florin Cîțu, președintele PNL, a acuzat că procentul alocat investițiilor în bugetul pe 2022 este sub pragul de 7% convenit în coaliție: „Când s-a negociat această coaliție, pachetul social propus de PSD a fost acceptat cu condiția ca 7% să meargă la investiții. Nu e doar o ambiție a PNL, e singurul mod prin care poți susține acel pachet social. Doar când investești poți să ai resurse să plătești salarii și pensii mai mari. Fără aceste resurse alocate către investiții, pachetul social nu are sustenabilitate și creează dezechilibre macro pe termen lung”.