Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale. Superimunitatea magistraților, menținută / PSD a anunțat că sesizează CCR

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale. Superimunitatea magistraților, menținută / PSD a anunțat că sesizează CCR
Foto: Inquam Photos / George Călin

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, după o ședință cu scandal, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ). Au fost 171 de voturi ”pentru” și 136 de voturi ”împotrivă”. Doi parlamentari nu au vrut să voteze. Votul final va fi dat de Senat.

Proiectul privind desființarea Secției speciale a trecut cu tot cu superimunitatea dată magistraților

În timpul dezbaterii, ministrul Justiției, Stelian Ion (USR-PLUS), a insistat ca proiectul să fie adoptat în forma propusă de el și trimisă de Guvern Parlamentului. Această formă suferise o modificare în Comisia Juridică a Camerei, la presiunea UDMR, fiind introdus un amendament ce prevede că trimiterea în judecată a unui magistrat nu se poate face fără avizul pozitiv al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Amendamentul a fost perceput ca o superimunitate dată judecătorilor și procurorilor, fapt pentru care a fost aspru criticat în spațiul public. Stelian Ion a susținut de mai multe ori că nu e de acord cu superimunitățile pentru magistrați și, în ședința de azi, le-a cerut insistent deputaților să voteze proiectul în forma inițială, deci fără acest amendament. Degeaba.

„Da, un cost politic este plătit în acest moment pentru că desfiinţarea Secţiei speciale este un obiectiv pe care coaliţia şi l-a asumat şi da, mergem mai departe la Senat, unde suntem total deschişi să găsim o variantă şi mai echilibrată pentru ca justiţia să poată funcţiona şi ca magistraţii şi sistemul în sine să funcţioneze”, a declarat la final vicepremierul Dan Barna (USR-PLUS).

Zilele trecute, și premierul Florin Cîțu (PNL) și-a manifestat speranța ca la Senat inițiativa să revină la o formă cât mai apropiată de cea care plecase din Guvern.

PSD a anunțat că va contesta proiectul la Curtea Constituțională.

Ultima oră
00:17 - Ludovic Orban: „Marea majoritatea a oamenilor care au rămas lângă mine, fiindcă se luptă cu un întreg sistem, au dat dovadă de caracter” / Ce a spus despre Adrian Oros și Alexandru Nazare (VIDEO)
00:06 - Ludovic Orban: „De când a apărut gașca demolatoare, PNL s-a prăbușit. A ajuns la sub 15%. PSD, AUR și USR s-ar bucura să fie alegeri anticipate” (VIDEO)
23:54 - Ludovic Orban: Ce mi s-a părut ciudat e că președintele Klaus Iohannis a avut un comportament total în pandemie în 2021 față de 2020, când a anunțat restricții și în campanie electorală (VIDEO)
23:36 - Ludovic Orban, despre proiectul „România Educată”: După șapte ani de zile, președintele Klaus Iohannis a venit și el cu o broșură în care jumătate din spații sunt ocupate cu poze cu el (VIDEO)
23:12 - Cum se va numi partidul lui Ludovic Orban: „Va fi o soluție necesară pe scena politică” (VIDEO)
23:11 - Ludovic Orban: Eu, în viața mea, nu i-am făcut decât bine lui Klaus Iohannis, dar nu știu dacă am făcut bine României / M-am retras în favoarea lui în 2014 (VIDEO)
22:55 - Ludovic Orban: Eu nu știu ce urmărește Klaus Iohannis, dar pot să constat efectele acțiunilor sale. PNL s-a prăbușit, a fost făcută praf coaliția și România a fost bagată într-o criză politică și guvernamentală (VIDEO)
22:48 - Ludovic Orban: „Conform statutului PNL, premierul României sunt eu” (VIDEO)
22:14 - Ludovic Orban: Prin desemnarea lui Dacian Cioloș, Klaus Iohannis n-a făcut decât să prelungească și chiar să adâncească criza politică. Nu îl putea desemna pe Florin Cîțu și avea nevoie de un candidat de sacrificiu (VIDEO)
21:54 - Tudor Chirilă, mesaj tranșant despre criza COVID-19: „În perioada asta la fiecare 9 zile moare cam o Sala Palatului. De aceeași boală”