Cât economisesc românii, încă din prima zi de aplicare a Ordonanței care scade prețul carburanților cu 50 de bani pe litru

Cât economisesc românii, încă din prima zi de aplicare a Ordonanței care scade prețul carburanților cu 50 de bani pe litru
Foto: Pixabay

Marile lanțuri de benzinării precum Petrom, Lukoil sau Gazprom au decis încă din prima zi să se conformeze voluntar și să aplice Ordonanța guvernului Ciucă privind reducerea prețului la carburanți cu 50 de bani pe litru.

Economiile pe care le fac românii după aplicarea Ordonanței privind scăderea prețului la carburanți

Dacă analizăm prețul afișat astăzi de benzinării cu cele din zilele precedente ne putem da seama că românii scot mai puțin din buzunar pentru un litru de benzină și fac economii deloc de neglijat pentru un plin.

Vineri, stațiile Petrom din București afișau pentru un litru de motorină standard 8.69 lei, iar cel de benzină standard 8,13 lei.

La un rezervor de 40 de litri, un plin costa joi 413 lei la motorină, iar astăzi este 391 de lei. De asemenea, un plin de benzină costa ieri 347 de lei, în timp ce astăzi costă 325 de lei.

Un calcul similar este valabil și pentru alte lanțuri de benzinării. La stațiile Rompetrol, prețul afișat vineri pentru un litru de motorină standard este de 8.77 lei, în timp ce pentru un litru de benzină șoferii scot din buzunar 8.19 lei.

Înainte de aplicarea Ordonanței, un litru de motorină afișat la pompă era de 9.22 de lei, în timp ce un litru de benzină costa 8.66 de lei. Astfel, românii economisesc pentru un plin de motorină sau de benzină până la 18-20 de lei, începând de vineri.

Aceeași situație este valabilă și pentru șoferii care aleg să facă plinul la benzinăriile Lukoil, un alt lanț care a decis să aplice Ordonanța. Dacă ieri litrul de motorină era 9.32 lui, astăzi șoferii scot din buzunar 8.83 lei. Pentru benzină, era afișat ieri prețul de 9.18 lei pe litru, în timp ce astăzi costă 8.69

Benzinăriile au ieftinit cu 50 de bani prețul carburanților

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a apreciat decizia lanțurilor de benzinării care au acceptat să aplice Ordonanța privind ieftinirea cu 50 de bani a litrului de carburant.

Mai multe lanțuri de benzinării au ieftinit motorina și benzina cu 50 de bani. Deocamdată, din motive tehnice, nu la toate benzinăriile s-a operat modificarea prețului, dar benzinarii susțin că modificarea va fi operată în cursul acestei zile.

Amintim faptul că în coaliție s-a decis subvenționarea prețului la carburanți cu 50 de bani. Impactul preconizat asupra bugetului, arată proiectul de OUG care urmează să fie adoptat, este de 700 de milioane de lei sub formă de subvenții și un minus de 111 milioane de lei din colectarea de TVA .

Așa cum arată acum, măsura nu este obligatorie pentru benzinari, terminologia folosită fiind ” în cazul acordării reducerii de preț…”.

Reducerea de 0,5 lei per litru va fi suportată în părți egale de stat și de acei benzinari care aleg să o aplice. Totuși, proiectul vine cu o prevedere menită să atenționeze operatorii din domeniu. Conform articolului IV, „creșterea nejustificată a prețurilor în perioada de aplicare…constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative”. OUG la care face referire proiectul dă Consiliului Concurenței și Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) posibilitatea de a sancționa cu până la 1% din cifra de afaceri și cu alte amenzi companiile care practică acțiuni pe care ANAF le cataloghează drept speculative.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră