Cătălin Predoiu, de Ziua europeană a justiției civile: „E o bună ocazie să reafirmăm imperativul refacerii legilor justiției” / „Fără investiții permanente în sistemul judiciar, nu se pot obține rezultate”

Cătălin Predoiu, de Ziua europeană a justiției civile: „E o bună ocazie să reafirmăm imperativul refacerii legilor justiției” / „Fără investiții permanente în sistemul judiciar, nu se pot obține rezultate”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Cătălin Predoiu a declarat că Ziua europeană a justiției civile, sărbătorită pe 25 octombrie, „e o bună ocazie să reafirmăm imperativul refacerii legilor justiției, a codurilor penale și a infrastructurii logistice a justiției, alături de acoperirea posturilor vacante din magistratură și personalul de specialitate”.

Ce a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, de Ziua europeană a justiției civile

„E o bună ocazie să reafirmăm imperativul refacerii legilor justiției, a codurilor penale și a infrastructurii logistice a justiției, alături de acoperirea posturilor vacante din magistratură și personalul de specialitate. Fără investiții permanente în sistemul judiciar, nu se pot obține rezultate, așa cum fără investiții în economie, nu se poate obține creștere economică. În următorii ani, alături de prioritatea combaterii corupției, problemă încă nerezolvată, se profilează cu prioritate combaterea crimei organizate și a traficului de persoane, inclusiv de minori, prin anchete solide și sentințe severe în toate dosarele în care există probe. Crima organizată și traficul de persoane sunt incompatibile cu statutul României de țară membră a UE și NATO. Mulțumesc tuturor celor care slujesc justiția, pentru eforturile lor de a contribui la un serviciu public aflat în slujba cetățenilor și companiilor”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, se arată într-un comunicat de presă.

În finalul lunii septembrie, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectele legilor justiției

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectele legilor justiției, iar actele normative propuse se referă lastatutul magistraților,organizarea judiciarășiConsiliul Superior al Magistraturii. Ministrul Cătălin Predoiu a explicat că instituția nu pretinde că deține „adevăruri absolute și soluții panaceu”, ci propune „o viziune prin aceste legi” și invită „la o dezbatere serioasă, până când vom ajunge la un acord asupra tuturor problemelor esențiale”, motiv pentru care a fost prevăzut „un termen de dezbatere care se întinde pe câteva luni, până în 31 martie 2021”. Una dintre propuneri se referă la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției, așa-zisa Secție specială.

„Prin lansarea acestor proiecte, dorim să invităm întreaga magistratură română să se aplece din nou asupra bazelor organizării propriei profesii.Dorim să invităm la o largă și temeinică dezbatere publică asupra așezărilor legislative care vor sta la baza propriului statut, a organizării judiciare și a organizării CSM, instituția supremă de autoguvernare a Justiției și garantul independenței sale.Chem magistratura română pe un șantier al construcției și reconstrucției, al ieșiri din blocaje, din suficiență, rutină și ineficiență, acolo unde ele se întâlnesc”, declara ministrul Cătălin Predoiu la acel moment,potrivitcomunicatuluitransmis de Ministerul Justiției.

Totodată, demnitarul a explicat că, la baza propunerilor, stau principii precum „independența sacrosanctă a judecătorilor și procurorilor, funcționalitatea instanțelor, a CSM, dar și a Ministerului Public, răspunderea efectivă a magistraților, dar și protecția lor în fața oricăror ingerințe și abuzuri, separația, echilibrul și cooperarea loială dintre puterea judecătorească și executiv, obligațiile noastre care decurg din rapoartele MCV, GRECO, avizele Comisiei de la Veneția și, mai nou, Mecanismul «Stat de Drept», lansat recent de comisie, prin toate acestea, dreptul cetățenilor de a dispune de o justiție funcțională, dreaptă, eficientă”.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)