Cătălin Predoiu: Ministerul Justiției pune vineri în dezbatere publică proiectul pentru desființarea SIIJ. Am folosit un model inspirat din modul de funcționare a Parchetului European (VIDEO)

Cătălin Predoiu: Ministerul Justiției pune vineri în dezbatere publică proiectul pentru desființarea SIIJ. Am folosit un model inspirat din modul de funcționare a Parchetului European (VIDEO)
Foto: Facebook @ Cătălin Predoiu

Ministerul Justiției va pune vineri în dezbatere publică proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a anunțat ministrul Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Pentru investigarea infracțiunilor care până acum erau în competența SIIJ am folosit un model inspirat din modul de funcționare a Parchetului European

„Ministerul Justiției va pune astăzi în dezbatere publică proiectul de lege pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției. (…) Principala prevedere a proiectului de lege și scopul proiectului este, bineînțeles, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție începând cu data adoptării proiectului de legii. Pentru investigarea infracțiunilor care până acum erau în competența Secției am folosit un model inspirat din modul de funcționare a Parchetului European, adică un număr de 12 procurori în centru, la București, și un număr de 30 de procurori răspândiți în țară, câte doi procurori de fiecare Curte de Apel, în total 42 de procurori care vor investiga infracțiunile care până acum erau în competența Secției”, a declarat ministrul Justiției, vineri, într-o conferință de presă.

Potrivit oficialului, „acești procurori sunt anume desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii”.

„Cei 12 procurori din București vor fi selectați și anume desemnați de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin plenul Consiliului, din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General. Cei 30 de procurori din Curțile de Apel, câte doi procurori din fiecare Curte de Apel, vor fi selectați și anume desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii din cadrul Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel. Procurorii din Parchetul General vor fi propuși plenului de către procurorul general, respectiv procuroii de la Parchetele Curților de Apel vor fi propuși plenului CSM de către prin procurorii de la Parchetele Curților de Apel”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Competența este partajată între cele două niveluri, a explicat ministrul.

„Procurorii de la Secția de urmărire penală și criminalistică, potrivit art. 3 din lege, vor desfășura urmărirea penală în cadrul infracțiunilor săvârșite de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la Curțile de Apel, respectiv de către procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanțe, de asemenea de judecătorii de la Curțile de Apel și Curtea Militară de Apel, precum și, cum spuneam, procurorii de la Parchetul Curții Militare de Apel”, a mai spus liberalul, printre altele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`