CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)

CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de Guvernul Cîțu și a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură, însă moțiunea își va continua traseul în Legislativ, au precizat surse din CCR pentru News.ro.

CCR ar fi admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură

Votul judecătorilor CCR ar fi fost unanim, iar argumentul care a stat la baza deciziei se referă la faptul că Parlamentul nu a respectat Art. 113 alineatul 2 din Constituție, respectiv obligația de a comunica Guvernului că a fost depusă o moțiune de cenzură.

Premierul Florin Cîțu sesizase CCR în 8 septembrie cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern-Parlament, în care reclama o conduită „neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu „încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie”.

PSD depune propria moțiune de cenzură

Sorin Grindeanu a precizat deja că PSD va depune propria moțiune de cenzură pentru că moțiunea USR PLUS și AUR „are probleme”.

„Eu știu că lumea în țara asta trebuie să respecte, totuși, anumite reguli și legi. Înțeleg tot de la dumneavoastră, pe surse, că Curtea Constituțională a hotărât în unanimitate că există conflict constituțional, în unanimitate. Curtea Constituțională a hotărât că există conflict constituțional între Guvern și Parlament, astfel încât sesizarea Guvernului din acest punct de vedere a fost admisă. Totodată, repetăm ceea ce spunem de două-trei săptămâni, dacă Curtea admite sesizarea Guvernului, deci există conflict, PSD va depune moțiune. Asta am făcut”, a spus social-democratul, marți, la Parlament.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare