CCR: Mandatele de interceptare pe siguranţă naţională, restricţionate (VIDEO)

CCR: Mandatele de interceptare pe siguranţă naţională, restricţionate (VIDEO)

Curtea Constituţionalăa admis parţial excepția de neconstituționalitateîn cazul Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, în forma anterioară modificării, precum și în cazul articolului 13 din același act normativ, în forma în vigoare.

Judecătorii CCR au stabilit că o partea a unui articol de lege în baza cărora se eliberează mandatele de interceptare pe siguranţă naţională este formulată prea vag, fapt ce poate duce la abuzuri, informează B1 TV.

Singurul judecător care a votat împotriva acestei decizii a fost Livia Stanciu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

CCR a declarat neconstituţional art. 3, lit. f) din Legea 51/1991, care prevede că: ”Constituie amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei urmatoarele: subminarea, sabotajul sau orice alte actiuni care au ca scop inlaturarea prin forta a institutiilor democratice ale statului ori care aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani sau pot aduce atingere capacitatii de aparare ori altor asemenea interese ale tarii, precum si actele de distrugere, degradare ori aducere in stare de neintrebuintare a structurilor necesare bunei desfasurari a vietii social-economice sau apararii nationale”.

Sesizarea CCR a pornit de la omul de afaceri Beniamin Rus, patronul firmei „Selina” din Oradea. El a susținut că probeleobţinute prin interceptări pe mandate de siguranţă naţională nu ar trebui folosite în dosarele penale.

CCR a respins această solicitare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`