Ce înseamnă de fapt giroscop. Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că a inventat cuvântul

Ce înseamnă de fapt giroscop. Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că a inventat cuvântul
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Viorica Dăncilă, fost premier din partea PSD, l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că a introdus cuvinte noi în limba română și a dat exemplu termenul ”giroscop”. Șeful statului folosise acest cuvânt în cadrul unei conferințe de presă din timpul campaniei pentru alegerile locale, când a fost întrebat de un jurnalist de ce a girat racolările de membri PSD făcute de PNL. Iohannis l-a rugat să repete ultima parte a întrebării, ”aia cu giroscopul”. Potrivit Dex Online, giroscopul este un „dispozitiv care asigură stabilitatea şi orientarea în spaţiu a unui avion, a unui submarin”.

Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că a inventat un cuvânt care deja există: giroscop

Viorica Dăncilă a fost de mai multe ori ținta glumelor și criticilor pentru gafele pe care le-a făcut, iar de data aceasta a încercat să spună că și președintele Klaus Iohannis are probleme cu exprimarea în limba română. Social-democrata a spus că șeful statului chiar a inventat cuvinte și a dat exemplu… giroscop, termen care există deja.

Întrebată, la Digi 24, dacă PSD îi poate reproşa greşelile gramaticale, Dăncilă a răspuns: „Nu cred că poate face PSD aceste reproşuri. Să ne uităm la declaraţiile liderilor politici de la alte partide, la cele ale doamnei ministru al Educaţiei, care e profesor de Română, eu sunt inginer, să ne uităm la declaraţiile preşedintelui României, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române”.

Când i s-a cerut să vină cu exemple, social-democrata a explicat: „Giroscopul sau sertarizare. Nu mai ştiu… Am reţinut câteva dintre ele. Atunci când există presiune, şi cel mai abil jucător poate să facă greşeli”.

Ce înseamnă cuvântul ”giropscop”

Potrivit Dex Online, giroscop are pluralul ”giroscoape” și înseamnă: „Aparat care, antrenat de o mișcare de rotație în jurul uneia dintre axe, se poate astfel deplasa încât să nu modifice direcția axei sale de rotație”.

Giroscop mai înseamnă și „dispozitiv care asigură stabilitatea și orientarea în spațiu a unui avion, a unui submarin etc.”.

Președintele Klaus Iohannis folosise acest termen într-o confeirnță de presă, când l-a rugat pe un jurnalist ce-l întrebase despre transferurile de primari de la PSD la PNL să repete întrebarea, mai ales ultima parte, „aia cu giroscopul”.

Viorica Dăncilă ar putea rămâne fără un loc în Parlament fix din cauza gafelor

De altfel, fix acest fel de gafe sunt pe punctul de a o lăsa pe Viorica Dăncilă fără un loc de parlamentar. Social-democrații lucrează zilele acestea la listele de candidați pentru scrutinul legislativ și, potrivit unor surse, vor să renunțe la anumite personaje pe care le consideră vinovate de imaginea proastă a partidului.

Printre acestea se numără: Viorica Dăncilă, Carmen Dan, Florin Iordache și Eugen Nicolicea, Liviu Pleșoianu, Marian Oprișan și Iulian Iancu.

Viorica Dăncilă a răspuns acestor informații vehiculate în spațiul public dând vina pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea, aflat acum la închisoare după o condamnare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

„Liviu Dragnea încă mai are influență la Teleroman pentru a nu mă regăsi pe listele de la parlamentare. (…) Sunt persoane din PSD la Teleorman care au un dialog constant cu el. (…) Eu m-am opus legilor justiției. Acesta este argumentul. După cum am gestionat guvernarea nu mi se pot aduce reproșuri”, a susținut fostul premier PSD.