CES a dat aviz negativ pe buget. Florin Cîțu: „E un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor”

CES a dat aviz negativ pe buget. Florin Cîțu: „E un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor”
Foto: Florin Cîțu / Facebook

Consiliul Economic şi Social (CES) a dat un aviz negativ pe legea plafoanelor şi pe proiectul de lege privind bugetul de stat pentru acest an. De asemenea, instituția a avizat negativ Ordonanța de Urgență a Guvernului privind înghețarea pensiilor, neacordarea voucherelor de vacanță și eliminarea transportului gratuit pentru studenţi. Aceste avize sunt consultative.

În replică, premierul Florin Cîțu a susținut că acest consiliu este unul politic, în care membrii sunt plătiți din bani publici, dar nu au niciun fel de răspundere pentru votul lor. Și cu această ocazie șeful Guvernului a ținut să precizeze că e nevoie de reforme serioase în România.

Cîțu a amintit apoi că, spre deosebire de CES, Consilul Fiscal, compus din profesioniști, a considerat că bugetul propus este unul credibil.

Florin Cîțu, reacție după ce CES a dat aviz negativ pe proiectul de buget

„Este nevoie de reformă. Din temelii. Premieră în România.

Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile. Acesta este avizul profesioniștilor.

Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr.

Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019”, a scris premierul Florin Cîțu, joi, într-o postare pe Facebook.

Ședințe importante ale Guvernului. Bugetul ar putea fi adoptat vineri

Azi, chiar de la ora 16.00, membrii Guvernului s-au reunit în ședință la Palatul Victoria pentru o serie de proiecte importante. Potrivit unor surse citate de B1 TV, Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență propusă de Ministerul Finanțelor și pe care CES a avizat-o negativ.

Aceleași surse susțin că proiectul de buget va fi adoptat de Executiv vineri.

„Am în mare parte bugete mai mari față de anul trecut, pentru toate ministerele, cu trei excepții, dar acum vin și așteptările mele pentru miniștrii și memebrii cabinetului: este vorba despre performanță și prin aceste alocări aș vrea să văd că existe o monitorizare, iar la finalul anului vom face o evaluare.(…) Am fost de acord să mărim bugetul, dar vreau să văd și performanță”, declara prim-ministrul Florin Cîțu, la finele săptămânii trecute.

Proiectul de buget pe 2021 urmează să ajungă la dezbatere și vot în Parlament.

„Suntem la primul buget care este pregătit, elaborat și înaintat în cadrul acestei coaliții și pentru sănătatea coaliției, pentru sănătatea dezbaterilor, ar fi foarte bine ca proiectul să treacă într-o formă, dacă este posibil, forma adoptată în Guvern”, declara, pe 15 februarie, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și liderul PNL.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“