Cheltuielile cu majorarea pensiilor vor conduce la 9,5% din PIB. Cîțu: Atingem cifra alocată în PNRR. Costurile sunt deja mari, este nevoie de o reformă a sistemului de pensii

Cheltuielile cu majorarea pensiilor vor conduce la 9,5% din PIB. Cîțu: Atingem cifra alocată în PNRR. Costurile sunt deja mari, este nevoie de o reformă a sistemului de pensii
Foto: Inquam Photos / George Călin

În BEX al PNL, Florin Cîțu a anunțat că majorarea pensiilor și pensiile minime vor conduce la 9,5% din PIB, astfel fiind atinsă suma alocată din PNRR, informează sursele B1 TV.

Fostul premier susține că aceste costurile sunt deja mari și este nevoie de o reformă a sistemului de pensii. Totodată, el a precizat că la realizarea bugetului pentru pensii, trebuie să se țină cont și de Legea Plafoanelor, dar și de PNRR.

Florin Cîțu susține reforma în sistemul de pensii

„Cu cheltuielile pentru creșterea pensiilor plus pensia minima, ne ducem la 9,5% din PIB, adică atingem cifra alocată in PNRR.

Costurile sunt deja mari, este nevoie de o reformă a sistemului de pensii. Iar la buget, când se face, pentru pensii, trebuie sa ținem cont de legea plafoanelor, dar și de Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat liderul PNL, luni, în BEX.

Ce spune ministrul Muncii despre reforma în sistemul de pensii

La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi a vorbit despre o reformă a sistemului de pensii, ce a fost prevăzută în programul de guvernare, dar și PNRR.

Sistemul nu doar că trebuie să fie sustenabil, trebuie gândite acele măsuri care să aducă bani la buget, îmbunătățirea colectării, proiecte pentru mediul de afaceri, încurajarea ocupării, crearea de noi locuri de muncă.

Asta trebuie să gândim. Sistemul va deveni sustenabil implementând aceste măsuri. Nu e un sistem folosit doar în România, e un sistem bazat pe contributivitate și acesta e un pilon important (…) E în PNRR, și am prins în programul de guvernare, o modernizare a legii. E lansată de fostul ministru o licitație pe PNRR pe o consultanță internațională în acest domeniu și al salarizării și vom vedea rezultatele acelei analize”, a declarat Budăi, în cursul săptămânii trecute.