Cine este Nicușor Dan, candidatul susținut de USR PLUS și PNL la Primăria Municipiului București. A obținut punctaj maxim la Olimpiada de Matematică

Cine este Nicușor Dan, candidatul susținut de USR PLUS și PNL la Primăria Municipiului București. A obținut punctaj maxim la Olimpiada de Matematică
Foto: Nicușor Dan / Facebook

Nicușor Dan candidează pentru a treia oară la Primăria București și se numără printre favoriți, alături de Gabriela Firea și Traian Băsescu. Dar cine este, de fapt, Nicușor Dan?

Nicușor Dan are 50 de ani și este de profesie matematician. De mai bine de un deceniu s-a remarcat drept activist civic, de la începutul anilor ‘2000. A fondat Uniunea Salvați Bucureștiul, platformă politică care a participat la alegerile locale din 2016 în Capitală și a trimis mai mulți consilieri la primării. Imediat după alegerile locale, în august 2016, USB a devenit Uniunea Salvați România (USR).

Nicușor Dan: profesor, cercetător, consilier general și deputat

În iunie 2017, Nicușor Dan, președinte al USR, a demisionat din partidul pe care l-a fondat, în baza tensiunilor legate de referendumul pentruredefinirea familiei.

În 2020, Nicușor Dan își încearcă norocul pentru a treia oară, pentru funcția de primar general. Este neafiliat politic, însă este susținut de PNL și USR PLUS. Astfel, potrivit sondajelor, șansele lui Dan de a câștiga alegerile sunt mai mari ca în precedentele candidaturi.

În 2012, Nicușor Dan a candidat independent și a obținut 8,5%.În 2016 a obținut locul al doilea, cu un procent de 30,5% și astfel, a fost ales consilier general al Bucureștiului.

Nicușor Dan are și experiență de parlamentar. La alegerile legislative din 2016, USR a obținut 9% din voturi, iar matematicianul a devenit deputat.

Nicușor Dan, medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică

Nicușor Dan este originar din Făgăraș, județul Brașov. provine dintr-o familie în care mama era contabilă, iar tatăl muncitor. A absolvit un liceu de matematică-fizică în anul 1988, în orașul natal. În timpul studiilor liceale, acesta a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, cu punctaj maxim.

La 18 ani, Nicușor Dan a venit în București, pentru a studia matematica la Universitate. La începutul anilor’90 a urmat studii la Paris, unde și-a și dat doctoratul, iar în 1998 a revenit în capitala României. În prezent, Dan este profesor de matematică și cercetător la Institutul de Matematică din Academia Română.