Consultantul financiar Valentin Ionescu, despre reforma pensiilor, anunțată de Budăi: „Este o adaptarea, nu este o ajustare structurală radicală”

Consultantul financiar Valentin Ionescu, despre reforma pensiilor, anunțată de Budăi: Este o adaptarea, nu este o ajustare structurală radicală
Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii. Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Consultantul financiar Valentin Ionescu a precizat într-o intervenție pentru B1 TV că așa zisa reformă a pensiilor anunțată de Marius Budăi nu reprezintă altceva decât o ajustare a sistemului de pensii de serviciu. Potrivit acestuia, în continuare Legea pensiilor rămâne cu multe neclarități:

„Nu aș folosi cuvântul reformă. Mi se pare că prezentarea domnului ministru, care nu a fost suficient de clară stabilește o ajustare a sistemului pensiilor de serviciu. Este o adaptarea, nu este o ajustare structurală radicală. Sunt câteva măsuri, de pildă problema ieșirii la pensie la 65 de ani care mi se pare corectă. Pe de altă parte, nu am înțeles foarte clar dacă s-a stabilit o corelație foarte strânsă între vechime și calculul pensiei.

La UE se stabilesc vreo 4 niveluri de calcul al pensiilor, pe baza unui coeficient anual de 1,8, astfel încât după 10 o persoană care a lucrat acolo primește 18%, după 20 de ani 36%, după 30 de ani 54% și dacă lucrează 40 de ani primește 72% calculat la salariul de bază. La noi problema asta nu este foarte car stabilită. A existat o condiție legată de 25 de ani vechime. Nu îmi este clar dacă este general, pentru toți care sunt plătiți cu un salariu și vor face parte din categoria celor care primesc pensii de serviciu sau nu”.

Valentin Ionescu susține că în România se plătesc anual 13 miliarde de lei pentru pensiile de serviciu.

„S-a discutat enorm și s-a negociat foarte mult cu Comisia, deși guvernul putea să adopte chiar sistemul pensiilor de serviciu de la UE, care prezintă foarte multe avantaje și este foarte simplu de aplicat. Au complicat îngrozitor de mult lucrurile și nu știu ce se va rezolva pe fond. Obiectivul care este de urmărit și de către Comisie și de către Banca Mondială este acela de a stopa o creștere accelerată a cheltuielilor publice cu pensiile de serviciu. Separat de aspecte legate de echitate sau de discrepanțele de pensii, chiar în interiorul pensiilor de serviciu. În România se plătesc anual 13 miliarde de lei pentru pensiile de serviciu. Cota cea mai mare fiind datorită numărului în sistemul de ordine publică și apoi în sistemul de apărare”.

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat, luni, câteva dintre principiile agreate cu Comisia Europeană pentru reforma pensiilor, printre care: eliminarea „anumitor” pensii speciale, pensiile militare fiind și ele supuse reformei, creșterea treptată a vârstei de pensionare pentru toți românii la 65 de ani, iar pensiile vor fi calculate raportat la toată perioada de muncă, nu doar la ultimii ani de activitate, când salariile sunt mai mari, astfel că nicio pensie nu va depăși salariul din perioada de activitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)
11:18 - Preţul cafelei a atins un nivel record după seceta severă și prelungită din Brazilia
11:10 - Benea (PSD): România e la un moment de răscruce – pentru prima dată, în joc e chiar soarta democrației noastre / Nemulțumirile cetățenilor îi vizează nu atât pe politicieni, cât mai ales pe angajații din sistemele publice