CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare și să nu țină cont de deciziile CCR

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare și să nu țină cont de deciziile CCR
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban i-a îndemnat pe români să respecte regulile menite să prevină răspândirea coronavirusului și să ignore deciziile Curții Constituționale. Reacția sa vine după ce judecătorii CCR au stabilit că este neconstituțională impunerea internării și carantinării doar printr-un Ordin de Ministru și că este nevoie de o lege în acest sens. Au mai stabilit, totodată, că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”, deoarece spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate. Orban a susținut că nu e prima dată când judecătorii constituționali iau decizii care zădărnicesc măsurile de apărare a sănătății publice, referindu-se la hotărârea conform căreia majorarea amenzilor pe timpul stării de urgență este neconstituțională. Premierul a mai spus că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi adoptat un proiect de lege privind carantinarea și izolarea.

Ludovic Orban: Rugămintea mea către cetățeni e să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, la Digi24, că românii ar trebui să respecte reglementările în vigoare privind combaterea COVID-19 și să nu bage în seamă deciziile Curții Constituționale. Șeful Guvernului a spus că nu e prima dată când CCR ia hotărâri care zădărnicesc eforturile în lupta cu epidemia și a dat exemplul deciziei prin care a fost declarată neconstituțională majorarea amenzilor, în timpul stării de urgență.

„Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare.

E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”, a declarat Ludovic Orban, pentru Digi24.

Orban a explicat apoi că, din cauza deciziei CCR, o persoană cu coronavirus poate pleca liniștită din spital și nici nu poate fi trimisă în izolare la domiciliu. E, practic, liberă să răspândească virusul.

Acesta a precizat că la ședința Guvernului de săptămâna viitoare va fi adoptat un proiect de lege privind carantinarea și izolarea. Același lucru a fost anunțat și vineri de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

CCR: Carantinarea și internarea, dispuse prin Ordin de Ministru, neconstituționale. Statul a rămas fără instrumentul legal pentru a impune cele două măsuri

La finele lunii iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru, precizând că e nevoie de o lege în acest sens.

Mai mult, CCR a arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”, deoarece spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate.

Vineri, secretarul de stat Raed Arafat a trimis o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare.

Până la intrarea în vigoare a legii, autoritățile nu pot decât recomanda personelor considerate cu risc de infectare cu COVID-19 să respecte măsurile de protecție.

Mai mulți pacienți COVID-19 au părăsit deja spitalele. Centrele de carantină au început și ele să se golească.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, sâmbătă, la 28.582 de infectări și 1.731 decese. În ultima zi, 416 persoane au fost testate pozitiv, iar 23 de pacienți COVID-19 au murit.

Ultima oră
19:45 - Germania îndeamnă la „prudență” în analizarea sancțiunilor pentru Rusia. Olaf Scholz: Trebuie să fim capabili să acționăm în caz de urgență
19:17 - Alexandru Rafila, întrebat dacă are „curaj” să își vaccineze copilul: Știe discuțiile legate de utilitatea vaccinării. E pregătit și chiar mă întreabă când îl vaccinez
19:00 - Alexandru Rafila: Probabil că săptămâna viitoare vom ajunge la 25.000 sau 28.000 de cazuri pe zi / Este aproape imposibil să nu te infectezi cu tulpina Omicron
18:43 - O fată de 13 ani a fost rănită de un recipient cu lichid inflamabil aprins, în județul Argeș. Recipientul ar fi fost aruncat dintr-o mașină
18:26 - SUA, pregătită să contracareze agresiunea rusă în orice scenariu. Antony Blinken: Alegerea este a lui Vladimir Putin. Diplomația, singura modalitate responsabilă pentru soluționarea crizei
18:02 - 11.743 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Doar 1.312 au venit pentru prima doză
17:48 - Incendiu violent în Covasna: 5 case au ars complet și alte 3 au rămas fără acoperiș. Au fost evacuate 19 persoane, printre care și doi copii
17:31 - Violențe la protestul anti-restricții de la Bruxelles. Forțele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene (VIDEO)
17:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Paradoxul nefericirii profunde a omului care are tot ce-i trebuie (VIDEO)
17:07 - Ninsorile abundente au provocat un adevărat haos în Turcia: Mai multe persoane au murit sau au fost rănite în accidente rutiere. Numeroase localități au rămas izolate (VIDEO)