EXCLUSIV // Cât a plătit Ministerul pentru românii de pretutindeni pentru turneul ministrului Natalia Intotero în Spania, Marea Britanie, Germania și Italia: “Costurile deplasărilor au fost de 48.618,61 lei”

EXCLUSIV // Cât a plătit Ministerul pentru românii de pretutindeni pentru turneul ministrului Natalia Intotero în Spania, Marea Britanie, Germania și Italia: “Costurile deplasărilor au fost de 48.618,61 lei”
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

EXCLUSIV // Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a atras atenția după ce a petrecut ultimele săptămâni departe de țară, alegând să călătorească în turnee lungi în țări precum Spania, Marea Britanie, Germania și Italia.

La prezentarea bilațului în fruntea ministerului, după ce moțiunea de cenzură a trecut, Natalia Intotero a arătat că în perioada septembrie-octombrie 2019, a condus o delegație mixtă formată din reprezentanți MRP, MAE și AEP care a realizat, cu sprijinul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare ale României, sesiui de informare privind votul în străinătate în țări cu importante comunități de români, cu participarea mediului asociativ și a cultelor românești din străinătate.

B1.ro a solicitat Ministerului pentru românii de pretutindeni costul acestei deplasări a ministrului Natalia Intotero, iar conform răspunsului primit, totalul cheltuit din bugetul instituției pentru deplasarea în cele patru state este de 48.618.61 lei (circa 10.200 de euro).

„Costurile deplasărilor doamnei ministru în țările menționate au fost, în total, de 48.618,61 lei. Costurile deplasărilor externe ale ministrului sunt suportate, potrivit prevederilor legale, din bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”, se arată în răspunsul primit de B1.ro.

Instituția a mai arătat că deplasările externe au urmărit anumite obiective concrete, iar în urma întâlnirilor cu comunitățile de români au fost identificate problemele cu care se confruntă aceștia.

„Prin întâlnirile avute în cadrul acestor deplasări s-a urmărit coagularea mediului asociativ, motivarea comunității pentru înființarea și dezvoltarea instituțiilor mass-media ale românilor de pretutindeni, a caselor limbii și culturii române, a centrelor culturale ale românilor de pretutindeni, a catedrelor, a lectoratelor și bibliotecilor de limbă română din străinătate, precum și înființarea unor catedre de limbă româna; identificarea necesităților la nivelul comunității românești și liniile de acțiune necesare pentru protejarea, susținerea și revitalizarea tradițiilor și obiceiurilor locale românești în zonele locuite de români; promovarea imaginii României în rândul românilor de pretutindeni; informarea cetățenilor români cu privire la oportunitățile de finanțare din România; informarea cetățenilor români cu privire la modificarea Codului Electoral pentru votul din străinătate în contextul alegerilor prezidențiale din luna noiembrie, prevenirea cazurilor de abuz și exploatare prin muncă prin informarea prealabilă a cetățenilor români.

Reprezentanții comunităților românești din țările mai sus amintite, prezenți la întâlnirile cu ministrul pentru românii de pretutindeni au adus în atenție o serie de probleme cu care se confruntă, precum: respectarea drepturilor românilor care decurg din calitatea lor de cetățeni europeni, necesitatea dezvoltării programelor educaționale în limba română, nevoia extinderii rețelei consulare acolo unde comunitățile de români sunt în creștere, mărirea bugetului pentru consulatele itinerante, în cazul comunităților de români care trăiesc în zonele insulare, eliminarea pașaportului simplu electronic pentru românii din străinătate și modalitatea de calcul a pensiei pentru perioada lucrată în străinătate.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții românilor din diapora au fost prezentate noutățile legislative privind opțiunile de exercitare a dreptului de vot și organizarea scrutinului electoral din luna noiembrie pentru cetățenii români din străinătate și a fost analizată necesitatea înființării mai multor secții de votare în străinătate. În Marea Britanie, discuțiile cu comunitățile de români au vizat modul de obținere a noului statut în contextul Brexit.

Au fost analizate, de asemenea, modul de implementare și impactul proiectelor și acțiunilor proprii ale MRP, precum și proiectele derulate de organizațiile reprezentative ale românilor de pretutindeni care beneficiază de finanțare nerambursabilă din partea ministerului”, arată Ministerul pentru românii de pretutindeni.

În cadrul acestor deplasări, Natalia Intotero a avut și mai multe întâlniri cu oficialitățile locale.

„Discuțiile cu reprezentanții autorităților locale au vizat respectarea drepturilor românilor aflați în străinatate, dezvoltarea de parteneriate în vederea organizării unor evenimente de promovare a culturii și identității române și a mediului asociativ românesc, posibilitatea infrățirii unor localități din străinătate unde sunt comunități importante de români cu localitățile din care provin aceștia, precum și solicitarea sprijinului autorităților locale în vederea înființării mai multor clase cu predare în limba română. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea acordării de sprijin pentru deschiderea mai multor secții de votare pentru românii din afara granițelor”, mai precizează Ministerul pentru românii de pretutindeni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:37 - Copil de 10 ani, în stare gravă la spital, după ce a suferit un atac cardio-respirator. Băiatul era în excursie, la un parc acvatic din Oradea
18:33 - Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia după căderea regimului / Ofițerii din serviciile secrete de la damasc fac dezvăluiri incendiare
18:21 - Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie, odată cu majorarea salariului minim. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Începând cu aceeaşi dată …”
18:11 - Ministerul Apărării avertizează asupra unei campanii masive de manipulări și dezinformări care circulă în spațiul public
17:49 - AEP a trimis mai multe probe Parchetului General, care arată banii băgați în campania electorală a lui Călin Georgescu: „Atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero” (VIDEO)
17:44 - Daniel Breaz, despre dosarul care îl vizează pe Horațiu Potra: „Pe mine mă frapează faptul că Georgescu avea nevoie de această pază”
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei
17:02 - Crimă în Sectorul 5 al Capitalei. Mama agresorului a sunat la 112 pentru a anunța fapta
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)