Creştere spectaculoasă a numărului cazurilor de copii diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1, după pandemie

Creştere spectaculoasă a numărului cazurilor de copii diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1, după pandemie
Foto: pitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani / Facebook

Medicii au constatat o explozie a cazurilor de diabet zaharat în rândul copiilor care au suferit de COVID-19.

Explozia cazurilor de diabet post-COVID

După pandemie se înregistrerază o creştere spectaculoasă de 31% a incidenţei cazurilor de diabet zaharat de tip 1 la copii, în 2021 faţă de anul 2019, susține medicul Adrian Vlad de la UMF Victor Babeş Timişoara, potrivit g4media.

Virusul ar putea distruge celulele pancreatice, mai explică Adrian Vlad, însă la ora actuală încă se studiază modalitatea în care acesta influenţează organismul uman.

”În ultimii doi ani, creşterea a fost însă spectaculoasă, de peste 30 la sută, mai mare faţă de 2019, şi foarte probabil acest lucru este cauzat de COVID. Este o discuţie întreagă legată de legătura care poate să existe între COVID şi diabetul zaharat de tip 1, existând diverse mecanisme ipotetice, lucrul acesta se discută în lume, nu îl spun eu, dar am constatat şi noi.

Este posibil ca boala COVID să fi activat sistemul imunitar, multe dintre problemele pe care le cauzează virusul SARS-CoV-2 sunt o consecinţă a hiperactivării mecanismelor imune şi a interacţiunii dintre sistemul imun şi diverse celule ale organismului. Este probabil acest lucru pentru că creşterea aceasta de incidenţă neaşteptată s-a constatat în lume, nu numai la noi, avem şi noi articol publicat despre ce s-a întâmplat în pandemie, o să mai publicăm, pentru că, strângând informaţii de la an la an, se confirmă această creştere şi explicaţiile sunt în aer deocamdată dar există mari suspiciuni, nu există alte explicaţii pentru care există această creştere de incidenţă”, spune medicul.

Urmăriți B1TV.ro și pe