Cristian Diaconescu: Am aflat din cifre că vor crește cheltuielile cu 5,4 miliarde și veniturile cu 4,3 miliarde, la un deficit de 7,13% din PIB. Suntem dincolo de orice limită acceptabilă pe deficitele europene (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Am aflat din cifre că vor crește cheltuielile cu 5,4 miliarde și veniturile cu 4,3 miliarde, la un deficit de 7,13% din PIB. Suntem dincolo de orice limită acceptabilă pe deficitele europene (VIDEO)
Foto: PMP / Facebook

Cristian Diaconescu, președintele PMP, a explicat că un deficit mare aduce costuri mai mari la împrumuturi, la PNRR, dar și în alte zone. „Am aflat din cifre că vor crește cheltuielile cu 5,4 miliarde și veniturile cu 4,3 miliarde, la un deficit de 7,13% din PIB, deci suntem dincolo de orice limită acceptabilă pe deficitele europene”, a spus fostul ministru, joi seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV: „Să fii prim-ministru e o meserie pe care o înveți la locul de muncă pentru că partidele n-au cum să te învețe”

„Ca Președintele, să fii prim-ministru e o meserie pe care o înveți la locul de muncă pentru că partidele n-au cum să te învețe. Cu cât o înveți mai repede, cu atât mai bine. Este un amestec de tehnicalitate administrativă și știința Dreptului”, a spus liderul PMP.

Întrebat dacă e de părere că Nicolae Ciucă va face față în funcția de premier, el a adăugat: „Îl cunosc, nu pot să spun decât că îl apreciez ca om. Nu știu în poziția respectivă”.

„Te afli într-o situație de criză. Am aflat din cifre că vor crește cheltuielile cu 5,4 miliarde și veniturile cu 4,3 miliarde, la un deficit de 7,13% din PIB, deci suntem dincolo de orice limită acceptabilă pe deficitele europene – asta te costă la împrumuturi, asta te costă la PNRR, te costă în mai multe zone. În al treilea rând, se discuta, de exemplu, aici despre natalitate – și aici este o chestiune care ține de proiect. Natalitatea nu înseamnă numai să dai 1.200 de lei la o naștere. Natalitatea înseamnă o schemă, o strategie care să se refere la zone defavorizate, să se refere la anumite categorii care au o anume limitare în ceea ce privește oportunitățile”, a explicat fostul șef al diplomației române.

Referitor la posibilitatea de a finanța măsurile sociale din împrumuturi, Cristian Diaconescu a punctat: „Acum ai o problemă. Dacă ai niște deficite foarte mari, împrumuturile sunt la dobânzi foarte mari. Toată lumea are nevoie de lichidități pe piață astăzi, că d-aia a fost inventat PNRR, cu mecanismul de 750 de miliarde, deci acesta este un aspect. Va fi o competiție pe piață, dobânzile foarte mari și absența oportunităților generează, evident, frustrări în actul de guvernare. Văd că se alocă 700 de milioane pentru Fondul de rezervă al Guvernului. Ne-am obișnuit în ultima perioadă să folosim Fondul de rezervă al Guvernului pur și simplu cum vrea prim-ministru. Indiferent de cine e prim-ministru, cu tot respectul, aici discutăm de niște bani pentru calamități, situații de criză neprevăzute”.