Cum a ajuns Petre Roman prim-ministru al României, în 1989. Fostul politician împlinește 75 de ani

Cum a ajuns Petre Roman prim-ministru al României, în 1989. Fostul politician împlinește 75 de ani

Petre Roman împlinește joi, 22 iulie, vârsta de 75 de ani. Fostul politician a devenit cunoscut publicului larg imediat după Revoluție și astfel, a ajuns primul premier post-decembrist.

Roman a preluat funcția de șef al executivului după execuția soților Ceușescu. El susține că a ajuns la Palatul Victoria direct din stradă, de la baricadele de la Inter.  A preluat o țară cu 8 milioane de angajați și cu 4 milioane de pensionari, un stat fără datorii externe. În istorie a rămas celebrul discurs al lui Nicolae Ceaușescu, din aprilie 1989, când dictatorul a anunțat că Republica Socialistă România „nu mai are de plătit tribut la străini” și că este pregătită să se dezvolte pe cont propriu.

Petre Roman a avut trei mandate de premier al României, din partea FSN, după cum urmează:

Guvernul Petre Roman I: 26 decembrie 1989 – 28 iunie 1990;

Guvernul Petre Roman II: 28 iunie 1990 – 30 aprilie 1991;

Guvernul Petre Roman III: 30 aprilie 1991 – 16 octombrie 1991.

Petre Roman a fost numit premier al României în decembrie 1989, în urma Consiliului Frontului Salvării Naționale, condus de nume precum Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu. După alegerile din mai 1990, Petre Roman a fost numit premier de Ion Iliescu prim-ministru.

La acea vreme, Roman era un intelectual tânăr, inginer și profesor la Politehnică și plin de charismă. În mandatul său au fost luate primele măsuri reformiste socio-economice, care la un moment dat, au fost considerate mult prea liberale de către Ion Iliescu și apropiații săi.

Dezvăluirile lui Petre Roman. Cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu și cum a devenit premier

Roman a povestit pentru Evenimentul Zilei cum a ajuns să fie propus prim-ministru.

„M-am încrucișat cu Ion Iliescu pe 22 decembrie ’89. Ieșeam de la TVR unde citisem o proclamație pe care o scrisesem chiar în încăperea din fostul CC unde Ceaușescu era filmat în aparițiile sale. Ne intersectasem profesional când el era președintele Consiliului Național al Apelor și eu profesor de hidrologie”, a povestit Petre Roman.

„M-a propus Iliescu, cred că la inițiativa lui Silviu Brucan”. Brucan nu l-ar fi cunoscut pe Roman, ci pe tatăl său, Valter Roman, fost membru PCR.

„Când Ion Iliescu m-a propus, Mircea Dinescu a întrebat: «Da’ cine-i ăsta?». Gelu Voican și câțiva «baricadiști» l-au lămurit și a fost de acord. Eu l-am vrut pe Andrei Pleșu la Cultură, care l-a propus pe Mihai Șora la Învățământ. L-am mai dorit și pe Mihai Drăgănescu vice-premier, iar revoluționarii l-au vrut pe Gelu Voican –Voiculescu pe aceeași poziție”, a povestit Roman, din interiorul ședinței CFSN.

Petre Roman a plecat din fruntea guvernului la solicitarea lui Virgil Măgureanu, șeful SRI, iar Ion Iliescu a fost de acord, în urma episoadelor violente ale minerilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe