Cum arată bugetul alternativ al PSD. „E imposibil de realizat într-un an economic normal. Acum nici nu se pune în discuție”

Cum arată bugetul alternativ al PSD. „E imposibil de realizat într-un an economic normal. Acum nici nu se pune în discuție”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii PSD au prezentat, miercuri, propria lor variantă de buget pe anul acesta. Ei au insistat de mai multe ori că sunt bani pentru creșterea pensiilor și a salariilor, contrar a ceea ce susțin guvernanții. Recent, președintele PSD, Marcel Ciolacu, declarase că partidul va prezenta propria variantă de buget deoarece opoziţia „nu trebuie doar să înjure la televizor sau să jignească”, ci să vină „cu soluţiile ei”. Dar cât de viabile sunt aceste soluții?

Cum arată bugetul alternativ pe 2021 propus de PSD

Ziare.com notează că, potrivit indicatorilor economici prezentați de PSD, deficitul bugetar anul acesta se va reduce cu 81,2 miliarde de lei, până la 7,26%, veniturile totale din PIB vor crește de la 324,7 miliarde de lei, câte au fost anul trecut, la 374 de miliarde, iar cheltuielile totale vor crește de la 427,8 la 455 de miliarde de lei.

Social-democrații au mai scris că ei ar da o nouă Lege a salarizării, ar crește salariile profesorilor și ar acorda bonusuri pentru cei din lina I de luptă cu epidemia.

Potrivit bugetului propus de PSD, salariul minim brut general poate crește la 2.400 de lei, iar pentru cei cu studii superioare la 2.600 de lei. În cazul angajaților din sectorul construcțiilor, acest salariu se poate majora cu 100 de lei, până la 3.100 de lei.

Punctul de pensie, va fi de la 1 septembrie de 1.875 de lei, iar din martie pensia minimă va fi de 1.000 de lei.

Bugetul propus de PSD mai prevede dublarea alocațiilor pentru copii la 600 de lei.

Tot social-democrații spun că ar putea eficientiza cheltuielile cu 6,9%.

Între timp, și rata șomajului va scădea la 4,5%, de la 5,3%.

Economistul Eugen Rădulescu respinge ferm ideea că majorarea salariilor ne poate scoate din criză

Cu o zi înainte ca PSD să prezinte bugetul alternativ, economistul Eugen Rădulescu scria pe Facebook: „Se vehiculează tot mai insistent una dintre cele mai oribile imbecilități în materie de politică economică: aceea că se poate ieși din criză prin creșterea salariilor, care va atrage stimularea creșterii economice și, în final, o bunăstare de nestăvilit. Este la fel de posibil ca a te salva de la înec trăgându-te singur de păr în sus”

„Dacă prin creșterea salariilor în sectorul public și a pensiilor s-ar rezolva atât de miraculos problemele grave cu care se confruntă economia, de ce oare PSD, cât a fost la guvernare (și a tot fost, din 1990 încoace!), nu a luat măsuri curajoase, gen mărirea salariilor nu cu 25%, ci dublarea lor? De ce oare fabuloasa creștere a pensiilor, începută în 2017, a prevăzut saltul cel mare, de 40%, abia pentru septembrie 2020? De ce nu au crescut pensiile încă din 2017 cu 40%, și apoi cu măcar 20% în fiecare din anii următori?”, a mai scris economistul.

Acesta a insistat că realitatea nu e deloc cum încearcă s-o prezinte PSD: „Creșterea din pix a pensiilor și a salariilor nu aduce decât sărăcie, inflație, datorii, până la o criză din care ieși după mulți ani de austeritate severă”.

„Nici politicile de austeritate nu sunt aplicate din cauza tendințelor sinucigașe ale unor politicieni; când ajungi cu cuțitul la os, pur și simplu nu mai ai de unde sa iei resurse ca să continui să consumi cât iți dorești. Dacă în familie ai 5.000 de lei pe lună, nu poți cheltui 10.000 de lei lună de lună. Că nu ai de unde! La fel este și într-o țară: nu te poți întinde peste cât ai venituri la buget”, a mai scris Rădulescu.

Economistul Adrian Negrescu: Bugetul prezentat de PSD e imposibil de pus în practică

La rândul său, economistul Adrian Negrescu a declarat că bugetul gândit de PSD nu poate fi pus în pus în practică nici măcar într-un an economic normal, darămite într-o perioadă dificilă ca aceasta.

„Un astfel de buget este imposibil de realizat într-un an economic normal, iar într-unul în care suntem afectați de COVID nici nu se mai pune în discuție. Noi avem un posibil al treilea val de pandemie care va reînchide afacerile, și ei vorbesc de angajări și crearea de locuri de muncă, de majorarea salariilor și a pensiilor. Asta dovedește că trăiesc într-o lume paralelă cu cea în care trăim noi”, a explicat Negrescu, potrivit ziare.com.

În opinia sa, economia își va reveni anul acesta, dar nu pe ansamblu și doar din trimestrul al treilea.

Urmăriți B1TV.ro și pe