Cum arată situația votului în străinătate la alegerile parlamentare în acest moment. Ce state și-au dat acordul pentru organizarea de secții și care ar urma să o facă

Cum arată situația votului în străinătate la alegerile parlamentare în acest moment. Ce state și-au dat acordul pentru organizarea de secții și care ar urma să o facă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Malta și Nigeria sunt singurele state ale căror autorități au informat oficial, până la acest moment, că nu vor permite organizarea de secții de votare pe teritoriul lor, nici la sediile misiunilor diplomatice sau consulare, nici în alte locații, a precizat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, într-o conferință de presă susținută alături de Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, pe tema organizării alegerilor parlamentare în străinătate. Amintim că Guvernul Orban a programat scrutinul pentru data de 6 decembrie, dar Marcel Ciolacu, președintele PSD, a indicat că este posibil să fie depus un proiect de lege pentru amânarea sa.

Șefii MAE și AEP, precizări desprevotul în străinătate la alegerile parlamentare

„Există o serie de state, inclusiv dintre cele cu comunități de români, care au transmis misiunilor diplomatice și consulare ale României acordul de principiu pentru organizarea de secții de votare pe teritoriul lor. Aceste acorduri preliminare sunt condiționate de mai mulți factori, precum luarea în considerare a evoluției situației epidemiologice, ceea ce este firesc, stabilirea detaliilor finale privind organizarea alegerilor și/sau implementarea și respectarea strictă atuturormăsurilor de protecție și siguranță sanitară care sunt valabile în statul de reședință, respectiv sub rezerva introducerii unor noi măsuri de siguranță sanitară, dacă evoluția pandemiei o va impune”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Ministrul a enumerat câteva dintre statele care și-au dat acordul, și anumeAustralia, Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Luxemburg, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Spania, SUA, Ungaria, Turcia, la care se adaugă și alte state, cum ar fi: Emiratele Arabe Unite, Grecia, Maroc, Mexic, Noua Zeelandă, Pakistan, Federația Rusă.

„Există state, cum sunt Danemarca și Finlanda, unde nu se preconizează, conform informațiilor transmise de către misiunile noastre diplomatice, dificultăți în obținerea acordului pentru înființarea de secții. De asemenea, autoritățile din Cipru și Slovacia au transmis acordul verbal pentru organizarea de secții de votare. Totodată, vom putea să organizăm secții de votare la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în state unde misiunile nu propun în mod tradițional înființarea de secții de votare în alte locații, pentru că sunt comunități românești fie foarte mici, fie dispersate pe teritoriul statului respectiv, în Africa de Sud, în Argentina, în Brazilia, în Bulgaria, în Croația, Filipine, Indonezia, Japonia, Lituania, Republica Macedonia de Nord, Palestina, Peru, Qatar, Singapore, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria”, a mai adăugat demnitarul.

El a explicat că „aceste acorduri de principiu, pe care le-am primit din partea statelor gazdă, precum și măsurile și condițiile impuse, sunt valabile la acest moment, la momentul la care noi le-am primit. Nu poate fi exclus ca, în funcție de evoluția pandemiei, care în mod evident nu este predictibilă și nu poate fi controlată, statele de reședință să revină asupra informațiilor comunicate. Ele pot să fie revizuite și pot, desigur, să aibă un anumit impact asupra modului în care vom organiza procesul electoral în afara țării, inclusiv asupra numărului total de secții pe care le vom organiza pentru votul în străinătate. Fiecare stat va lua aceste decizii ținând cont în mod obiectiv de imperativul protejării propriei populații față de riscul epidemiologic”.

La rândul său,Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, a făcut o serie de precizări, ocazie cu care a subliniat că „înregistrarea pentru cetățenii români din străinătate, fie că vorbim de votul la secție, fie că vorbim de votul prin corespondență, a început pe data de 1 aprilie, pe platforma Autorității Electorale Permanente, www.votstrainatate.ro”.

„Aceste alegeri, așa cum știți cu toții, sunt pe 6 decembrie, 5 și 6 decembrie pentru Circumscripția 43 – străinătate. Înregistrarea pentru cetățenii români din străinătate, fie că vorbim de votul la secție, fie că vorbim de votul prin corespondență, a început pe data de 1 aprilie, pe platforma Autorității Electorale Permanente, www.votstrainatate.ro, platformă dezvoltată în parteneriat, ca să spun așa, cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru că finalitatea este procesul electoral în străinătate. Această platformă a fost dezvoltată pentru alegerile parlamentare de colegii noștri din cadrul Autorității, de domnul Ovidiu Oproaica, șeful Departamentului Informatizarea Proceselor Electorale. E o construcție nouă. Această aplicație interoghează în Registrul Autorității Electorale Permanente cetățenii care se înregistrează, iar după validare îi radiază din lista electorală din țară și îi mută pe lista electorală pentru secția de votare, așa cum au solicitat, ori pentru votul prin corespondență. De ce am făcut această mențiune? Pentru că, așa cum a menționat și domnul ministru, aceste informații nu sunt noi, ele sunt în evidența cetățenilor români care se află în străinătate, cu drept de vot, care se află deja la Autoritatea Electorală Permanentă în registrul electoral. Doar se creează o bază de date, separat, pentru secție, cât și pentru votul prin corespondență, astfel încât să avem evidența pentru a crea secții de votare la cel puțin 100 de cetățeni și pentru a trimite documentele de votare în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență. Aceste informații sunt destinatestrict procesului electoral. Nu au ca destinație alte autorități care urmărească, din anumite puncte de vedere, cum s-a speculat în spațiul public, că aceste informații ar fi utilizate pentru fisc sau pentru alte baze de date”.

Ultima oră
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)