Cum explică Dacian Cioloș votul pro-LGBT, din Parlamentul European. Întrebat despre căsătoriile gay, a schimbat rapid subiectul

Cum explică Dacian Cioloș votul pro-LGBT, din Parlamentul European. Întrebat despre căsătoriile gay, a schimbat rapid subiectul
Dacian Cioloș

Dintre politicienii români, Dacian Cioloș este unul dintre cei mai mari susținători ai comunității LGBT+. Alături de ceilalți membri de la USR-PLUS, a dovedit acest lucru în Parlamentul European, de curând, când a votat mai multe inițiative controversate. Fostul premier tehnocrat a fost de acord inclusiv pentru sacționarea României, în cazurile în care minoritatea sexuală se simte discriminată.

Într-un interviu oferit pentru Prima TV, aspirantul la funcția de președinte USR-PLUS și-a explicat votul din Parlamentul European, care a atras un val de comentarii negative și ironii.

„Se lasă impresia că Europa stă toată ziua şi discută doar despre drepturile minorităţilor sexuale. Nu e aşa. Acest proiect a fost unul dintre zecile, dacă nu sutele de proiecte care au fost supuse la vot în această săptămână. Suntem pentru respectul drepturilor individuale ale tuturor cetăţenilor, indiferent de sex, indiferent de religie, indiferent de limbă, indiferent de cultură.

Asta face parte din viziunea liberală. Şi când noi vorbim de respectarea statului de drept, de independenţa justiţiei, mergem în aceeaşi direcţie, de fapt: să ne asigurăm că drepturile oricărui cetăţean într-o democraţie sunt respectate indiferent de orientările lui religioase, culturale şi aşa mai departe. Despre asta e vorba, nu impune nimeni nimic, nu vrem să creăm exclusivisme, doar pur şi simplu să ne batem pentru respectarea drepturilor”, a afirmat Dacian Cioloş, duminică.

Întrebat despre căsătoriile gay, Dacian Cioloș „a driblat” reporterul

Întrebat dacă susține căsătoria între persoane de același sex, Dacian Cioloș a preferat să schimbe subiectul.

„Această discuţie e provocată să stârnească patimi, pentru că noi nu avem, din păcate, e foarte greu să avem în societatea românească discuţii aşezate pe subiecte de societate, pentru că le politizăm imediat şi încercăm să le aruncăm pe un politician sau pe altul şi să diabolizăm un politician sau altul în loc să venim cu argumente şi să avem o discuţie să vedem ce părere au oamenii.

(…) Eu sunt totdeauna nu adeptul datului cu barda, pumnul în gură, datul cu pumnul în masă şi a-şi impune nişte lucruri doar pentru că poţi, cum zic unii din politica românească, eu cred că adevăratele reforme şi evoluţii în societate le facem dacă organizăm discuţii aşezate, fără patimă şi fără energia conflictului permanent întreţinut pentru că unii politicieni au nevoie de conflict şi de scandal ca să existe”, a explicat Cioloş.

Voturile controversate ale lui Dacian Cioloș, în Parlamentul European

Marți, Parlamentul European a adoptat cu 387 de voturi, 123 de abțineri și 161 de voturi împotrivă rezoluția privind drepturile LGBT+ în Europa. Prin intermediul documentului se cere, printre altele, respectarea dreptului la viaţă de familie şi căsătorie, recunoaşterea statutului parental pentru persoanele LGBT+ şi protejarea acestora de discriminare, hărţuire şi violenţă.

În acest context, Parlamentul European a atenționat România și a cerut Comisiei Europene să ia măsuri drastice, dacă lucrurile nu se îndreaptă în direcția stabilită în PE.

Dacian Cioloș și membrii USR-PLUS au votat în favoarea acestor proiecte. Mai mult, în acest an, Cioloș a mai votat un alt pachet de inițiative controversate. Printre acestea, dreptul bărbaților (n.r. – femeilor transexuale) de a naște.