Candidații la prezidențiale care au fost la dezbaterea organizată luni de Digi24 și UBB au vorbit și despre deficitul bugetar al României, punctând că n-ar trebui crescute taxele. Aceștia au mai convenit că am ajuns aici și din cauza numărului prea mare de angajări făcute la stat.
„E o situație dramatică, ipotetică, dar cred că responsabilii trebuie aduși în fața justiției. Cred că domnul care trebuia sa fie lângă mine e vinovat, domnul Ciolacu care a mărit numărul de angajați la stat, deși promitea că va reduce. Trebuie să reducem numărul de membrii de partid din administrația locală și centrală. Avem acces la progres tehnic și trebuie să îl folosim pentru eficientizarea cheltuielilor publice”, a susținut George Simion, candidatul AUR la prezidențiale.
El a făcut astfel referire la Marcel Ciolacu, contracandidatul de la PSD, care n-a venit la dezbatere. Nici Nicolae Ciucă, reprezentantul PNL, nu s-a prezentat.
Kelemen Hunor (UDMR) și Elena Lasconi (USR) de asemenea au invocat numărul prea mare de angajați la stat care toacă banii, dar nu sunt productivi.
„Statul trebuie pus la dietă, trebuie tăiate cheltuielile, atât cele inutile, dar și printr-o restructurare a structurilor regionale care consumă enorm și nu produc nimic”, a declarat candidatul UDMR.
Iar Lasconi a dat vina pe Ciucă și Ciolacu pentru gaura din bugetul țării: „Să nu uităm cine a creat acest deficit bugetar. Ciucă și Ciolacu, guvernele conduse de ei”.
Totodată, aceștia au spus că problema deficitului poate fi rezolvată și prin alte mijloace decât creșterea taxelor.
„Nu e voie să creștem taxe, trebuie taxele adunate, impozitele adunate. Noi 33% din TVA nu reușim să adunăm. (…) În niciun caz nu trebuie să începem cu creșterea taxelor”, a declarat Kelemen Hunor.
Un mesaj similar a avut și Elena Lasconi: „Nu este cazul să creștem taxele. Avem soluții pentru un stat mai suplu. Este esențial să tăiem cheltuielile cu bunuri și servicii din instituțiile statului și să oprim și găurile negre companiile de stat unde tronează tot felul de rude”.
La rândul său, candidatul independent Cristian Diaconescu a explicat: „Sunt singurul care am stat la masă cu Banca Mondială, CE și FMI în situația pe care ați menționat-o. Problema din 2008, dificultatea enormă privind sustenabilitatea sistemului bancar. Vreau să avertizez că orice decizie poate fi una în context disperat. Negociatorii ne cereau atunci să introducem mecanismul de cooperare și verificare în cele 20 miliarde euro. De partea împrumutătorului există doar două variante – tăiați locurile de muncă sau introduceți taxare”.