Dan Vîlceanu: Dacă fac o comparație între modul cum a funcționat guvernul în 2020 față de 2021, aș alege oricând varianta 2020, cu guvern minoritar

Dan Vîlceanu: Dacă fac o comparație între modul cum a funcționat guvernul în 2020 față de 2021, aș alege oricând varianta 2020, cu guvern minoritar
Foto: Inquam Photos / George Călin

Dan Vîlceanu, ministrul interimar al Finanțelor, spune că ar alege să guverneze într-o formulă minoritară ca în 2020 în detrimentul variantei din 2021, când în componența Guvernului au fost și UDMR, și USR PLUS.

Dan Vîlceanu ar prefera un guvern PNL minoritar ca în 2020

Întrebat într-un interviu pentru Profit News, citat de News.ro, dacă vede posibil și de lungă durată un guvern minoritar, care ar avea nevoie și de voturile PSD în Parlament fie că vrea sau nu, liberalul a răspuns: „Un guvern PNL-UDMR. Eu nu înţeleg de ce se pune problema – voturile PSD sau voturile USR sau…Până la urmă, noi, în 2020, am avut guvern minoritar. Am depins de PSD, am depins de USR, UDMR anul trecut nu era în alianţă cu noi.  Nu înţeleg de ce trebuie să ne raportăm la un partid sau altul. Dacă se va concretiza acest scenariu, cu guvern minoritar, mergi în Parlament şi, acolo, în funcţie de proiect, partidele decid. Eu nu cred, de exemplu, că dacă noi venim cu o variantă de desfiinţare a SIIJ, USR poate vota împotrivă. Fie că e în Guvern, fie că nu. Sunt convins că USR nu va putea explica electoratului propriu de ce nu a votat desfiinţarea SIIJ. Cum de asemenea nu cred că atunci când va ajunge în Parlament PNI «Anghel Saligny», PSD poate să voteze împotrivă, nu cred”.

Dan Vîlceanu a comentat și faptul că, în 2020, președintele Klaus Iohannis invoca lipsa unei majorități parlamentare atunci când era întrebat despre ritmul reformelor.

„Dacă fac o comparaţie între modul cum guvernul a funcţionat în 2020 faţă de 2021, aş alege oricând varianta 2020, cu guvern minoritar. Decât să am o majoritate care să blocheze din interior actul de guvernare, mai bine ştim fiecare care ne este poziţia, ce vrem să facem fiecare şi cum ne raportăm la oameni, la electorat”, a adăugat ministrul Finanțelor.

El a vorbit și despre condițiile în care ar mai fi luată în calcul reluarea negocierilor cu USR PLUS, context în care a spus că foștii parteneri de guvernare trebuie să accepte că Florin Cîțu va rămâne prim-ministru și că Planul Național de Investiții „Anghel Saligny” este necesar comunităților rurale fără apă, gaze sau asfalt.

„În condiţiile în care cei de la USR PLUS sunt conştienţi de faptul că Florin Cîţu va fi preşedintele partidului şi, după ce a fost votat de PNL  într-un congres cu 5000 de membri, nu mai poţi să vii să spui, `vrem un alt premier, nu preşedintele partidului!`, preşedinte care a primit o confirmare  a legitimităţii pe care o are. Şi în condiţiile în care USR PLUS ia în considerare că există şi oameni care trăiesc în comunităţi rurale fără apă, fără gaze, fără asfalt. Şi că trebuie să ai preocupare pentru toţi, nu doar pentru electoratul tău, care trăieşte la oraş”, a mai spus liberalul.

Ultima oră