Dezvăluiri explozive: Ce îi pregătea Grindeanu lui Dragnea și cum s-a ajuns la conflictul care a aruncat în aer scena politică

Dezvăluiri explozive: Ce îi pregătea Grindeanu lui Dragnea și cum s-a ajuns la conflictul care a aruncat în aer scena politică
Foto: Inquam Photos/George Calin

Apar noi detalii uluitoare despre conflictul care a aruncat în aer scena politică din România. Potrivit unor surse citate de B1 TV, Liviu Dragnea a luat decizia de a-l da jos pe Grindeanu din cauza unei ordonanțe pregătite de acesta. Astfel, premierul avea de gând să îi dea o lovitură teribilă șefului său de partid și să extindă interdicția pentru persoanele condamnate și la nivelul Parlamentului.

Debarcarea surprinzătoare a lui Sorin Grindeanu a venit ca urmare a nesupunerii de care a dat dovada premierul. Surse politice susțin că șeful Guvernului avea de gând să îi dea lovitura de grație lui Liviu Dragnea chiar în timpul vacanței parlamentare.

Premierul pregătea o ordonanță de urgență prin care interdicția de a ocupa posturi în Guvern să fie extinsă la nivelul Parlamentului, pentru persoanele condamnate penal. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea ar fi urmat să își piardă funcția de președinte al Camerei, dar și locul în legislativ.

Dovada se află chiar în motivarea Curții Constituționale venită la contestația depusă de Avocatul Poporului legată de interdicția pentru persoanele condamnate.

”Revine, aşadar, Parlamentului sarcina de a realiza o corelare necesară între condiţiile de acces în funcţia de membru al Guvernului şi cea de membru al Parlamentului, având în vedere, pe de o parte, compatibilitatea între cele două funcţii publice şi, pe de altă parte, exigenţa ca exponenţii celor două puteri ale statului să beneficieze de condiţii similare de acces în funcţie, evitându-se situaţia ca, deşi compatibile la nivel constituţional, cele două funcţii devin incompatibile prin efectul unei legislaţii infraconstituţionale, în sensul că legea impune condiţii suplimentare care le face de jure incompatibile a fi exercitate simultan”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.

Cu alte cuvinte, fie era eliminat paragraful din Legea organizării guvernului care nu permite persoanelor condamnate penal să devină miniștri, fie se introducea aceeași interdicție și în Parlament.

Grindeanu părea însă hotărât să dea ordonanța de urgență în timpul vacanței parlamentare și astfel să îl scoată pe Dragnea din Parlament. Acesta a fost motivul care l-a determinat pe Dragnea să scape cât mai repede de Grindeanu din fruntea Executivului.

Rămâne încă neclară dacă social-democrații au aflat de motivarea Curții înainte ca aceasta să fi fost publicată, sau dacă au acționat pe baza unor presupuneri venite după ce CCR a dat decizia pe 4 mai.

Ultima oră
17:18 - Fără carantină la intrarea în Anglia pentru persoanele vaccinate în schemă completă din UE și SUA
17:09 - Cine sunt Ancuța Bodnar și Simona Radiș, canotoarele care au adus primele medalii de aur României la Jocurile Olimpice 2020
17:07 - Premierul Florin Cîțu: „Este o creștere cu cheltuielile de personal față de anul trecut”
16:49 - SUA și Rusia continuă dialogul strategic la Geneva. Joe Biden: Vladimir Putin stă în fruntea unei economii care are arme nucleare și nimic altceva
16:42 - Raed Arafat: Personalul medical trebuie să fie vaccinat. Alternativ, avem testarea periodică
16:25 - Un tânăr de 26 de ani a fost mușcat de un șobolan în centrul Bucureștiului. În ce stare se află acum
16:15 - Raed Arafat, despre controlul persoanelor nevaccinate în restaurante sau cluburi: E responsabilitatea organizatorilor, în primul rând
16:14 - Florin Cîțu, despre propunerea HoReCa: Sunt de acord cu a avea o transparentizare a bacșișului, dar cu impozitarea am rezerve de fiecare dată. Când introducem taxe, efectele sunt directe și indirecte (VIDEO)
16:12 - Florin Cîțu: Avem un an record de investiții / Unele proiecte au execuție zero și e inadmisibil. Le-am spus miniștrilor să revadă ce s-a întâmplat (VIDEO)
15:49 - Florin Cîțu, despre țintele de vaccinare ratate: Tot ce a ținut de Guvern am făcut. Aș vrea să văd mai mult din partea societății civile și a sectorului privat, mai multă responsabilitate, că de criticat e ușor să criticăm (VIDEO)