Dosar de politician: Mafia manualelor școlare – elevii învață după cărți vechi de 10 ani (VIDEO)

Dosar de politician: 	Mafia manualelor școlare - elevii învață după cărți vechi de 10 ani (VIDEO)
Foto: B1 TV

Silviu Mănăstire a vorbit în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” despre mafia manualelor școlare.

Este greu de crezut dar există și asa ceva. Povestea este următoarea: în ultimii 10 ani, câteva edituri au pus monopol pe tipărirea și vânzarea de manuale școlare către ministerul Educației, generând afaceri de zeci de milioane de euro.

Editurile au vândut la liber manualele, fără licitație publică și fără ca manualele să fie îmbunătățite conform nevoilor elevilor. Practic, în ultimii zece ani, de la an la an, editurile au retipărit aceleași manuale prăfuite și le-au vândut drept manuale noi.

Această afacere funcționează în baza unui sistem piramidal din care fac parte profesorii, directorii de școli și funcționarii inspectoratelor școlare județene dar și șefii din ministerul Educației.

Procedura este simplă: de exemplu, abecedarul tipărit de Editura Didactică și Pedagogică este „recomandat” de către inspectorii de învățământ preșcolar din ministerul Educației, să zicem de o anume doamna Viorica Preda, iar mai departe abecedarul este „plasat” în școli de către inspectorii de învățământ preșcolar de la inspectoratele județene la rugămintea nevinovată a uneia dintre autoare, să zicem doamna Mariana Norel.

Practic, profesorii din România decid la „recomandarea” directorilor de școli ce manuale cumpără pentru elevi și mai ales de la ce edituri. Prin acest sistem de pile, cunoștințe și relații, elevii ajung să învețe din manualele servite de grupurile de interese, care controlează editurile din România.

Vă dați seama că acest sistem este uns cu sume consistente de bani: fiecare director de școală care reușește să impună un anume manual, de la o anumită editură, primește un comision de la edituri, asemenea agenților de vânzări care vând tigăi.

La rândul lor, inspectorii județeni și șefii din ministerul Educației, care fac recomandările pentru manuale, sunt și ei recompensați. Aceste informații sunt cunoscute de ani de zile în ministerul Educației și chiar la nivelul Servicului Român de Informații, dar niciun ministru nu a reușit să distrugă caracatița.

Dosar de Politician: Cum funcționează mafia manualelor școlare