Dragnea își pregătește drumul spre Guvern. Liderul PSD a propus un nou Cod Administrativ care permite condamnaților penal să facă parte din Executiv

Dragnea își pregătește drumul spre Guvern. Liderul PSD a propus un nou Cod Administrativ care permite condamnaților penal să facă parte din Executiv
Foto: Euractiv.ro

Proiectul noului Cod Administrativ prevede că persoanele condamnate penal pot face parte din Guvern, cu o singură condiție: ca de la condamnare la ocuparea funcţiei să intervină reabilitarea persoanei în cauză. Noul Cod Administrativ va ajunge în Parlament pentru dezbatere, varianta fiind avansată chiar de Liviu Dragnea, precizează Digi24.

”Mi se pare că lucrurile intră într-un fel în ordine. Reabilitarea de drept sau judecătorească intervine în cazul oricărei persoane condamnate şi ea trebuie să producă efecte juridice egale pentru toţi”, a declarat senatorul PSD Adrina Țuțuianu.

La rândul său, senatorul PSD Liviu Pop nu înţelege de ce singura interdicţie pentru condamnaţii penal vizează doar Guvernul: ”Întrebarea este invers: de ce în Guvern nu poate să fie cineva, în rest poate ocupa orice altă funcţie publică, adică poate fi preşedintele statului, poate să fie parlamentar, poate să fie primar sau consilier judeţean, dar nu poate să fie în Guvern. Eu cred că un om care la 18 a avut o problemă, dar a fost reabilitat la 40-50 de ani poate să intre în administraţie”.

Opoziția, în schimb, susține că această schimbare este medită să-i facă drum liber lui Liviu Dragnea în Guvern.

”Cred că cel mai bine ar fi să scrie: domnul Dragnea poate să ocupe orice funcţie vrea în statul român, indiferent ce situaţie are din punct de vedere al aplicării legii penale. De asemenea, domnul Tăriceanu. Și ar fi mult mai simplu. Despre asta este vorba. O lume întreagă în acest Parlament se învârte în jurul problemelor a doi, trei, patru membri ai Parlamentului”, a declarat Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL.
În acest moment, legea interzice persoanelor condamnate penal să facă parte din Executiv.