Deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză că responsabilii din Ministerul Sănătății știau de patru ani că la Spitalul ”Sf Spiridon” din Iași sunt reutilizate dispozitive cardiace preluate de la cadavre, dar nu au făcut nimic. El a prezentat luni, în cadrul unei conferințe, mai multe documente.
Emanuel Ungureanu susține că Liviu Stafie, fostul șef al DSP Iași, reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu, știa din 24 octombrie 2018 că se reutilizează dispozitivele pentru pacienții cu tulburări de ritm ale inimii. Acesta fusese informat de către Ioan Bârliba, fostul manager al spitalului din Iași, și de Dan Tesloianu, aflat în arest de câteva zile, tocmai pentru că ar fi montat ilegal și pe șpagă stimulatoare cardiace refolosite.
De această practică ilegală știa și Daniel Timofte, director medical în spital la data presupusei comiteri a faptelor, în prezent manager al unității medicale.
Potrivit deputatului USR, încă din 2018 Tesloianu și Bârliba i-au informat pe șefii Casei de Asigurări de Sănătate Iași, DSP Iași și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, că, în contextul fondurilor insuficiente asigurate și pentru „reducerea la maximum a cheltuielilor”, au recurs la „reutilizarea stimulatoarelor resterilizate recuperate de către Spitalul Spiridon sau din alte centre din țară”.
În total, cinci instituții au fost informate despre această practică ilegală de la Spitalul ”Sf Spiridon” din Iași. „De ce este SINGUR în arest medicul Tesloianu? Unde sunt ceilalți responsabili? Cine îi protejează?”, a întrebat deputatul, într-o postare pe Facebook.
Ungureanu l-a acuzat apoi pe Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, că l-a protejat ilegal pe managerul spitalului, Daniel Timofte: „În subiectul problemelor grave de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, ministrul Alexandru Rafila şi doamna Georgeta Bumbac, director în Ministerul Sănătăţii, sunt direct responsabili. Datorii mai vechi de trei luni, un bloc operator neconform, nerenovat după standarde din anul 2000, şi multe alte dovezi ale dezastrului din Spitalul Sfântul Spiridon Iaşi, toate sunt detaliate într-un raport de audit pe care ministrul Rafila a refuzat să-l facă public. Probabil ca să-l acopere pe managerul în funcţie, care în 2018, când doctorul Tesloianu şi managerul de atunci informau că se refolosesc dispozitive medicale, era director medical în spital. Adică, era direct responsabil de ceea ce se întâmpla în Spitalul Sfântul Spiridon. Iar ministrul Rafila, în loc să-l demită, îl cheamă la mediere”.
Despre acest subiect a vorbit pe larg Emanuel Ungureanu în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
„Marea problemă acum nu e legată neapărat de lipsa de comunicare a dlui Rafila, pentru că el și-a luat concediu tactic. La momentul la care a apărut scandalul, el a intrat în concediu tactic, așa se numește. De ce? Pentru că el trebuia să-l protejeze pe managerul de la spitalul la care s-au întâmplat aceste nenorociri.
Deoarece în 2018, când medicul Tesloianu și vechiul manager Bârliba comunicaseră la Casa Națională, la DSP că se montează dispozitive de la morți pacienților care aveau nevoie de un tratament de urgență, actualul manager de la Sf Spiridon era director medical și atunci trebuia să fie cineva care pârăște și apare mai bun și cineva care e dracul gol, adică medicul care e la pușcărie.
Eu când am primit documentele mi-am dat seama de ce nu a vrut să comunice dl Rafila și a intrat în concediu și e o liniște imensă la Casa Națională de Asigurări pentru că și eu, și dvs, și toți cei care ne ascultă și ne văd acum contribuie la ce se numește fondul național al Casei de Asigurări și Casa Națională și Ministerul Sănătății trebuiau să ne explice ce s-a întâmplat acolo, pe ce s-au dat bani, cine știa de când știa, ce au făcut.
Ei fac șmecheria asta: spun că e o anchetă a parchetului, ”nu vă putem da detalii din anchetă”, ceea ce e o mare mizerie, că dvs ca jurnaliști și eu ca vicepreședinte în Comisia de sănătate nu cer infromații care au caracter penal sau care pot încurca cumva ancheta procurorilor. Eu spun simplu: acele dispozitive aveau de la producător indicație clară din noiembrie 2017, când s-a dat drumul la subprogramul de montare a stimulatoarelor pentru pacienții cu aritmii cardiace severe. Se spunea clar că acele dispozitive pe ambalaj au indicații limpede: nu se resterilizează!”, a declarat Emanuel Ungureanu, pentru B1 TV.
Ulterior, Alexandru Rafila a declarat, în cadrul Știrilor B1 TV, că el nu vrea să comenteze cazul medicului Tesloianu și a invocat fix pretextul la care făcuse referire Ungureanu: că e o anchetă în desfășurare.
Ungureanu l-a mai acuzat pe ministru că nu l-a demis pe managerul spitalului, deși fusese informat că nu-și face treaba: „Responsabilitatea principală pentru ce se întâmplă într-un spital aparține managerului. Actualul manager e descoperit în urma unui raport de audit că face datorii timp de 3 luni. Ministrul îl cheamă la mediere în loc să-l demită că nu face ce trebuie pentru spital inclusiv nu a făcut o simplă cerere pentru un aparat de ablație pentru pacienții cu tulburări de ritm, cu toate că era finanțare la Ministerul Sănătății”.
„Faptul că Rafila e absent sau face înțelegeri cu un incompetent trebuie să ne preocupe pe toți, că sunt 58 de spitale. Mâine la 11.00 o să prezint un document cu un spital din România care a refolosit aceste stimulatoare cardiace timp de 14 ani”, a mai spus parlamentarul USR.
„Dr Tesloianu și vechiul manager și fostul director medical, care acum e manager, au constatat că nu sunt bani, cei care au venit să facă controale au constatat că totul e în regulă, inclusiv că se montează de la morți la vii fără acordul producătorului. (…)
Conducătorul spitalului împreună cu șeful de secție au trimis corect documente de informare că sunt nevoiți, din cauza banilor insuficienți din programul de stimulatoare, să le refolosească nu doar la cele pe care le scoteau de la pacienții morți în Iași, ci și de la alte centre, deci dispozitive replantabile au fost folosite și din alte centre. Acum trebuie văzut într-o anchetă administrativă și de unde au mai venit alte dispozitive.
Nu mi se pare corectă ca noi să aflăm despre un asemenea scandal și pericolul în care au fost puși atâția pacienți doar în urma faptului că s-au certat unii între ei: s-a certat Timofte, actualul manager și fostul director medical, cu Tesloianu. Trebuia să aflăm de la cei pe care-i plătim. Noi toți conttribuim la fondul Casei Naționale. Banii sunt administrați de niște funcționari care trebuiau să controleze și au făcut asta cu mai multe procese verbale, pe care le-am arătat azi, prin care au constatat că sunt deficiențe în acest program și atunci șefii Casei, pe care noi îi plătim, trebuiau să ne spună că sunt probleme cu reutilizarea unor dispozitive”, a mai spus deputatul USR.
El a acuzat apoi că azi la spitalul din Iași e „un bloc operator care funcționează ilegal în condiții neconforme. E faianță și gresie acolo ca la bunica la țară. Acum dacă vine un cutremur în Iași două clădiri de acolo pică primele”.