Emilia Șercan, replică după ce Bode a spus că teza sa de doctorat nu e secretizată: „Lucrarea poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație e interzisă”

Emilia Șercan, replică după ce Bode a spus că teza sa de doctorat nu e secretizată: „Lucrarea poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație e interzisă”
Jurnalista de investigație Emilia Șercan. Sursă foto: Captură Video B1 TV

Jurnalista de investigație Emilia Șercan susține că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), poate fi consultată la Biblioteca Națională doar pe un calculator fără acces la internet, iar fotografierea ecranului este interzisă, așa că nu are cum să verifice dacă teza e plagiată sau nu.

În plus, lucrarea lui Bode, publicată sub formă de carte, nu e în cataloagele Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) a Universității „Babeș-Bolyai” și nici la Biblioteca Națională.

Explicațiile Emiliei Șercan vin după ce ministrul Lucian Bode a amenințat că-i va da în judecată pe toți cei care mai spun că-și ține ascunsă teza de doctorat.

Emilia Șercan, explicații despre teza de doctorat a lui Bode

„L-am văzut mai devreme pe doctor Lucian Bode cu bărbia tremurândă de nervi pe lumea rea și pricinoasă care îl acuză că și-a secretizat teza de doctorat, munculița lui intelectuală.

Cum știu mai bine decât doctor Bode cum stau lucrurile cu teza sa de doctorat, dați-mi voie să vă spun eu”, și-a început Emilia Șercan postarea.

Ea a explicat apoi că teza de doctorat a lui Bode se află la Biblioteca Națională doar în format digital, la un calculator fără internet. În plus, fotografierea ecranului calculatorului este interzisă. Asta înseamnă că jurnalista nu poate verifica, așa cum a făcut-o în cazul altor politicieni, dacă teza în cauză este plagiată sau nu:

„1. Așa cum cere legea din România, după susținerea publică, o copie a unei teze de doctorat se trimite la Biblioteca Națională și la biblioteca universității sau facultății unde a fost susținută lucrarea.

2. Teza lui dr. Bode se află la Biblioteca Națională, însă nu poate fi consultată pe hârtie, cu numai în format digital, pentru că din 2016 consultarea tezelor pe hârtie a fost interzisă.

3. Teza lui dr. Bode este digitalizată pentru că eu am cerut acest lucru și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă”.

Jurnalista a explicat apoi faptul că în Registrul național al tezelor de doctorat sunt accesibile toate tezele de doctorat susținute după 2016, cu excepția celor pentru care autorii au promis publicarea sub formă de carte în maxim doi ani de la susținerea publică.

Amintim că, după cum argumentează profesorii, tezele de doctorat trebuie să fie publice, nu închise cu cheia la sertar, pentru că rolul lor e tocmai de a îmbogăți cunoștințele specialiștilor și publicului general despre domeniul respectiv, acesta fiind scopul unei lucrări științifice.

Teza ministrului de Interne nu se află în Registrul național al tezelor de doctorat, pentru că el a anunțat că o va publica sub formă de carte.

Interesant în contextul crizei cu care ne confruntăm este că teza și cartea au titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”.

„Și de aici încolo începe partea frumoasă.

6. Doctor Bode a zis în seara asta că a trimis prețioasa sa lucrare științifică, publicată sub formă de carte, la Biblioteca Central Universitară (BCU) a Universității „Babeș-Bolyai” și la Biblioteca Națională, dar ce să vezi? Cartea nu există la raft nici la BCU în Cluj, și nici la Biblioteca Națională.

7. Recent am întrebat la Biblioteca Națională dacă editura unde a apărut cartea i-a trimis, așa cum cere legea bibliotecilor, în număr de 7 exemplare. Răspunsul primit, sub semnătura directorului Adrian Cioroianu, spune așa:

„În prezent, titlul nu este disponibil utilizatorilor, deoarece nu a fost încheiat procesul de prelucrare a titlului și a exemplarului destinat colecțiilor curente ale Bibliotecii Naționale a României”.

8. Eu mă întreb, dar întreb și public cât poate dura prelucrarea unei cărți ca să ajungă la cititori și, mai ales, cât ia prelucrarea cărții cu știința lui dr. Bode, ca acuș’ se fac doi ani de la publicarea ei…”, a mai scris Emilia Șercan, în mesajul său.

Aceasta a precizat că tocmai intrase iar pe catalogul online de la BCU Cluj, cartea lui Bode nefiind disponibilă nici acolo.

Jurnalista mai susține că Lucian Bode l-a avut coordonator de doctorat pe Adrian Ivan, rectorul de la Academia SRI. ”Coincidența” extraordinară face ca editura care a publicat cartea lui Bode (care nu se găsește la nicio bibliotecă) l-a avut în trecut ca asociat chiar pe Adrian Ivan.

„Nu-i așa că atunci când vă uitați la dr. Bode se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic, mai ales acum, în plină criză mondială a energiei și resurselor de petrol și gaze?”, a mai scris Emilia Șercan.

Amenințările lui Bode cu instanța

Reacția Emiliei Șercan vine după ce joi seară, invitat la Digi24, ministrul de Interne a amenințat că-i va da în judecată pe toți cei care îl acuză că-și ține la secret teza de doctorat.

„Așadar, un exemplar a fost predat, conform legii, la Biblioteca UBB, un exemplar la Biblioteca Națională unde poate fi consultat și în format electronic, iar în termenul legal am constituit depozitul legal pe care editura l-a tipărit. Cărțile în număr de șapte sunt la Biblioteca Națională a României cu toate dovezile. (…)

Toți cei care mă vor acuza, de acum înainte, că am secretizat teza de doctorat, cu toți mă voi întâlni în instanță. Prea mult și-au bătut joc de munca mea și de ceea ce ei numesc ascunderea tezei, că n-au putut s-o citească. Au citit-o de nu mai au coperți și jurnaliștii și nu numai”, declarase ministrul Lucian Bode, pentru Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:01 - O angajată a Primăriei Pașcani, acuzată de trafic de influență: ar fi primit aproximativ 45.000 de euro de la mai multe persoane cu scopul de a le rezolva solicitările
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”
15:06 - Adrian Negrescu, despre „taxa pe soare”: E ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic. Virgil Popescu s-a pierdut în declarații. De fiecare dată când a fost vorba de energie, au fost măsuri ezitante (VIDEO)