Cătălin Avramescu: Plagiatul e o formă odioasă de furt. Clasa noastră politică e, de fapt, o oligarhie de cleptocrați specializată în furt. Bode trebuie să zboare din politică. Nu știu ce mai așteaptă Ciucă înainte de a-și da demisia (VIDEO)

Cătălin Avramescu: Plagiatul e o formă odioasă de furt. Clasa noastră politică e, de fapt, o oligarhie de cleptocrați specializată în furt. Bode trebuie să zboare din politică. Nu știu ce mai așteaptă Ciucă înainte de a-și da demisia (VIDEO)
Cătălin Avramescu a avut o poziție extrem de dură în scandalurile de plagiat în care sunt implicați Bode și Ciucă: „Plagiatul e o formă odioasă de furt!”. Sursa foto: Cătălin Avramescu / Facebook

Cătălin Avramescu, profesor și filosof, fost ambasador, a analizat în termeni extrem de duri scandalul extins de plagiat în care sunt implicați premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, și Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației.

Avramescu a insistat că plagiatul este o formă odioasă de furt, dar n-ar trebui să ne mire că o vedem la așa-zisa noastră clasă politică, în fapt, „o oligarhie de cleptocrați specializată în furt sistematic”.

Politologul a explicat de ce e absolut inacceptabil faptul că Bode își ține la secret teza de doctorat și de ce vinovată pentru situația în care se află Ciucă e și Ligia Deca. Aceasta este consilierul pentru Educație al președintelui Klaus Iohannis, despre care Avramescu spune că e „patronul politic” al lui Ciucă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Avramescu: Plagiatul e o formă odioasă de furt

„Plagiatul e o formă de furt și e o formă odioasă de furt. (Plagiatul a devenit politică de stat) pentru că furtul este o politică de stat.

Furtul e în diferite forme, metode, se fură bani din buget, se trafichează influență, se fură titluri academice.

E pe undeva logic că o clasă politică… Mai curând o oligarhie de cleptocrați specializată în furt sistematic… Deci nu e o întâmplare, e în ADN-ul lor uman”, a spus profesorul, pentru B1 TV.

Bode își ține la secret lucrarea de doctorat. Avramescu: Absolut inacceptabil!

Acesta s-a referit apoi la situația particulară în care se găsește Lucian Bode, ministrul de Interne.

Dl Bode… Aici e o afacere de-a dreptul șocantă… Știința e, prin definiție, publică. Există un motiv foarte bun pentru care susținerile de doctorat sunt publice. Nu poți să stai acolo într-o cameră, cu perdelele trase, și să spui ”eu sunt doctor în științe; am descoperit ceva”. Trebuie să demonstrezi lumii, publicului, specialiștilor, în primul rând.

Ideea că există o teză care e undeva acolo, nimeni n-o poate vedea decât dl Bode, e ceva șocant și iresponsabil… Repet, știința e o activitate publică!

Acolo e un caz foarte clar, foarte clar, nici nu avem de discutat! Bode trebuie să zboare din politică, din savantlâncul ăsta pe care și-l imaginează el că-l face. E inadmisibil ce face Bode”, a continuat Cătălin Avramescu.

Ce spune Avramescu despre plagiatul lui Ciucă

„Cazul lui Ciucă e iar foarte, foarte grav. Emilia Șercan a publicat extrase masive din ”opera” de doctorat a dlui Ciucă și e clar că e caz grav de plagiat! Faptul că instituțiile se târâie până a da un verdict nu trebuie să ne descurajeze, nici să discutăm foarte mult. Nici nu e prima dată, aduceți-vă aminte de cazul lui Ponta. Verdictul de plagiat e unul academic, nu juridic. Poate să aibă și o componentă juridică, dar dacă titlul de plagiat e dat de comunitatea științifică…

Deci eu nu știu ce mai așteaptă dl Ciucă înainte de a-și da demisia… Cazul dlui Ciucă.. .aici avem de-a face cu o responsabilitate care nu e doar a lui Ciucă sau a patronului său politic, Iohannis. Ca fost șef de Cancelarie Prezidențială, cred că știu cum funcționează o Administrație Prezidențială.

Iohannis nu e genul de om care să știe prea multe sau îl interesează prea multe. Iohannis e foarte leneș să știți. Una din persoanele responsabile penttu această situație inadmisibilă cu Ciucă e consilierul pentru Educație a lui Iohannis. Să facem un pariu? Știți cum se numește consilierul? Nu știți, deși are rang de ministru! Ligia Deca! Asta arată cum lucrează sau nu lucrează Administrația Prezidențială”, a mai declarat Cătălin Avramescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe