Eugen Teodorovici publică o scrisoare explozivă. "Am semnat că răspundem în cazul în care se alege praful de țară"

Eugen Teodorovici publică o scrisoare explozivă. "Am semnat că răspundem în cazul în care se alege praful de țară"
Foto: cursdeguvernare.ro

Eugen Teodorovici anunță că urmează să facă publică o scrisoare primită în timpul mandatului său la Ministerul de Finanțe din parte unui ambasador important. Acesta a avertizat că România a pierdut an de an prin aceste poziții de "yes man" sau de "ghiocel" în fața Uniunii Europene, potrivit dcnews.ro.

„În luna iulie, am să arăt scrisoarea pe care am primit-o din partea unui ambasador important, poate azi din partea celui mai important stat din Europa după Brexit, care îmi spunea foarte clar ca nu cumva să aplic aceste măsuri ca ministru de Finanțe, pentru că riscăm ca economia să o ducem într-o zonă riscantă. Am să întreb la fel de retoric și public pe dl ministru Comănescu dacă cumva amabasadorii acelei țări în state precum Spania, Franța, Italia, chiar Marea Britanie, au cerut acelor guverne același lucru, vizavi de deficit, și dacă nu acel ambasador să fie trimis acasă.

Nu poți tu ca ambasador să te bagi în treburile mele interne, e politica mea fiscal-bugetară, tu vezi-ți de treaba ta, pe diplomație și pe relațiile mele bilaterale cu tine. Nimic altceva. Tu nu ai voie să scoți capul în economia mea. Vreau să arăt doar următorul lucru: România, din păcate a pierdut an de an prin aceste poziții de "yes man" sau de "ghiocel" în fața Uniunii Europene", a declarat Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici consideră că România „nu trebuie să accepți orice îți spune Comisia Europeană sau Parlamentul European dacă ție nu îți este bine în primul rând. Îți este bine, în regulă, nu-ți este bine, mai stați puțin, mai negociem”

Cu toate acestea, fostul ministru este nerăbdător să apară pe site-ul Ministerului de Finanțe, execuția bugetară pe 6 luni, precizând că va face o discuție publică, având în vedere că există critici potrivit cărora din cauza Codului Fiscal nu există bani la buget.

„Nu pot uita lupta de anul trecut pe Codul Fiscal și șuturile pe care încercau unii să mi le dea mie și premierului Ponta, acuzându-ne că ducem țara în haos. Și așa cum noi am semnat în baza legii că răspundem în cazul în care se alege praful de țară, așa vreau și eu în iulie, retoric, să întreb ce o să se întâmple cu cei care au spus să nu facem acest lucru, plecând de la președintele României, Consiliul Fiscal, guvernatorul BNR și alții, și o să scot și eu declarațiile pe fiecare în parte ce spuneau despre acest Cod Fiscal, despre acel 9%, și ce spuneam noi și ce a ieșit ca execuție bugetară după 6 luni de zile.

Și o să întreb și eu, domnule, suma aceea de miliarde de lei care intră la bugetul de stat ca urmare a acestor măsuri, dacă nu ar fi intrat, nu cumva cei pe care îi menționam mai devreme ar trebui să răspundă în baza aceleiași legi privind răspunderea bugetar-fiscală pentru încercarea de subminarea economiei naționale. Datorită reducerii TVA la alimente de la 24% la 9% nu numai că s-a recuperat suma pe care acest TVA de 24% îl aducea la buget, 2,8 mld de lei până la final de an, s-a adus chiar mai mult pentru că a scăzut evaziunea fiscală și a crescut consumul.", a adăugat Eugen Teodorovici.