Eugen Tomac, despre decizia CCR: Avocatul poporului trebuie să fie un un jurist profesionist, fără apartenență politică

Eugen Tomac, despre decizia CCR: Avocatul poporului trebuie să fie un un jurist profesionist, fără apartenență politică
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Președintele PMP a postat un mesaj pe rețelele sociale, în care și-a exprimat părerea cu privire la decizia Curții Constituționale de marți, prin care sesizările Avocatului Poporului pe tema legii privind carantina au fost refuzate, arătând astfel că în această funcție este „nevoie de un jurist profesionist, fără apartenență politică”.

Decizia CCR de astăzi prin care a respins sesizările Avocatului Poporului pe marginea legii privind carantina ne arată nevoia de a avea în această funcție un jurist profesionist, un om care să înțeleagă legile României, atât în spiritul, cât şi în litera lor.

Dar, din păcate, doamna Weber s-a comportat ca un instrument politic în mâinile lui Călin Popescu Tăriceanu. La fel cum Victor Ciorbea a executat întocmai partitura care i-a fost pusă în faţă de Liviu Dragnea.

De aceea, PMP va propune ca, în eventualitatea unui referendum pentru modificarea Constituţiei, alegerea Avocatului Poporului să fie făcută de către cetățenii României prin vot, în paralel cu scrutinul legislativ din 2024.

Înscrierea în această competiţie ar trebui, în mod firesc, condiționată de criterii clare: neapartenența politică şi experiență relevantă la nivel de instanţă judecătorească pe o perioadă îndelungată de timp.

Un astfel de sistem de alegere funcţionează în SUA, unde cetăţenii pot alege procurorii generali în anumite state în cadrul sistemului federal.

După alegerile parlamentare din acest an, PMP consideră drept prioritară modificarea Constituţiei şi va încerca, alături de celelalte formaţiuni democratice şi pro-europene, să genereze o majoritate calificată (două treimi) pentru a depăşi condiţiile impuse de actuala lege fundamentală”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

De la „Avocatul roşu” la „Avocatul poporului ales de popor” Decizia CCR de astăzi prin care a respins sesizările…

Publicată de Eugen Tomac peMarţi, 20 octombrie 2020

Tags:
Ultima oră
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”