Eugen Tomac, despre Republica Moldova: Calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie, pentru că nu vor accepta statele membre. Unirea cu România, calea cea mai rapidă

Eugen Tomac, despre Republica Moldova: Calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie, pentru că nu vor accepta statele membre. Unirea cu România, calea cea mai rapidă
Eugen Tomac, despre Republica Moldova: Calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie, pentru că nu vor accepta statele membre. Unirea cu România, calea cea mai rapidă. Sursa Foto: Facebook/Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac a declarat că Republica Moldova nu poate fi integrată în UE mai devreme de 15-20 de ani, deoarece statele membre nu vor fi de acord, și că unirea cu România rămâne cea mai sigură și mai rapidă cale.

Preşedintele PMP este de părere că un astfel de scenariu, despre care spune că poate fi discutat oricând va dori Chișinăul, i-ar asigura Republicii Moldova stabilitate din punctul de vedere al securităţii.

Eugen Tomac: Soluția politică de unire a Republicii Moldova cu România, calea cea mai rapidă

„Republica Moldova se bucură de un larg succes la ora actuală şi de o deschidere fără precedent în UE, dar asta nu-i asigură o intrare rapidă în cadrul Uniunii Europene. Avantajul Republicii Moldova, spre deosebire de celelalte state, precum Ucraina şi Georgia, este că are şi o soluţie de rezervă, pe care la un moment dat va trebui să o discute cu cetăţenii ei.

Calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie, sub nicio formă, pentru că nu vor accepta statele membre. UE în schimb poate să-şi deschidă porţile, din punct de vedere economic, pentru Republica Moldova, pentru a o putea ajuta.

Însă soluţia politică de unire a Republicii Moldova cu România rămâne calea cea mai sigură şi cea mai rapidă pe care o poate implementa oricând, atunci când va dori Republica Moldova să discute despre securitatea şi viitorul cetăţenilor săi.

Integrarea în UE nu-i garantează şi evitarea unei invazii din partea Federaţiei Ruse. În schimb, unirea paşnică şi democratică cu România îi asigură Republicii Moldova şi stabilitatea din punct de vedere al securităţii, pentru că este un stat membru NATO”, a declarat Eugen Tomac, la RFI.

„Calea integrării europene nu este împotriva unui asemenea scenariu”

Eurodeputatul PMP a fost întrebat de ce ar acepta România o unire cu Republica Moldova: „Parlamentul României în 2018, pe 27 martie, a adoptat o rezoluţie, care sună astfel: statul român este pregătit oricând să discute cu autorităţile Republicii Moldova proiectul privind unirea Republicii Moldova cu România, atunci când Chişinăul va dori.

Această rezoluţie a fost votată cu o largă majoritate, doar parlamentarii UDMR s-au abţinut. Deci consens politic există. Totul este să avem capacitatea la momentul potrivit să discutăm în termeni de interes naţional pentru România şi pentru Republica Moldova, atunci când se va ivi contextul.

Eu doar am vrut să pun accent pe faptul că acest proiect nu poate fi trecut cu vederea, ţinând cont de evoluţiile din regiune, care uneori sunt extrem de rapide. Calea integrării europene nu este împotriva unui asemenea scenariu, care poate fi luat în calcul oricând. Sigur că pentru asta trebuie să existe şi voinţă politică şi evident, un suport popular în ambele state”, a adăugat Eugen Tomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni