Eugen Tomac: Republica Moldova reprezintă o miză pentru Putin. Amenințările venite dinspre Moscova sunt din ce în ce mai nuanțate și condiționează politica internă și externă a Chișinăului

Eugen Tomac: Republica Moldova reprezintă o miză pentru Putin. Amenințările venite dinspre Moscova sunt din ce în ce mai nuanțate și condiționează politica internă și externă a Chișinăului
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Amenințările venite dinspre Moscova sunt din ce în ce mai nuanțate și condiționează politica internă și externă a Republicii Moldova, ceea ce arată că Rusia reprezintă o amenințare uriașă, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV: Republica Moldova reprezintă o miză pentru Putin

Întrebat despre cele mai recente amenințări lansate din Rusia la adresa Republicii Moldova, oficialul european a explicat: „După începerea războiului din Ucraina, evident că primul stat amenințat este Republica Moldova – și observăm că, de-a lungul întregului an, dinspre Moscova au venit continuu amenințări. Iată că ele sunt din ce în ce mai nuanțate și condiționează politica internă și externă a Republicii Moldova, ceea ce arată că, într-adevăr, Rusia reprezintă o amenințare uriașă”.

„Tocmai de aceea abordarea pe care a adoptat-o administrația de la Chișinău trebuie salutată și încurajată, pentru că e evident că această neutralitate, pe care și-a declarat-o, nu este recunoscută de nimeni, nici măcar de Federația Rusă”, a continuat Eugen Tomac.

„Să nu uităm că în Republica Moldova, de 30 de ani, există prezență militară ilegală în regiunea transnistreană și evident că aceste riscuri de securitate obligă Republica Moldova la o serie de schimbări de abordare majore. O eventuală cooperare cu România sau cu NATO este de-a dreptul esențială pentru o perspectivă mult mai stabilă, în condițiile în care observăm că Rusia, atunci când a declanșat operațiunea din Ucraina, a argumentat și a prezentat această operațiune specială, astăzi însă evident că este un război în toată regula, cu peste 100.000 de victime”, a adăugat el.

Referitor la faptul că spunea că obiectivul Rusiei ar fi cel puțin acela de a anexa Transnistria, Eugen Tomac a afirmat: „Așa este. Am avut o discuție cu oficiali din Republica Moldova care au vizitat recent Moscova și au recunoscut cât se poate de deschis cei apropiați de Kremlin că obiectivul lor este într-o primă etapă să anexeze Transnistria, însă este evident că pentru Putin Republica Moldova reprezintă o miză și, din acest punct de vedere, trebuie să fim extrem de vigilenți și atenți la tot ceea ce se întâmplă și, evident, să susținem prin toate mijloacele stabilitatea și perspectiva europeană a Republicii Moldova”.

Întrebat cât de mare crede că este probabilitatea unei invazii ruse în Republic Moldova, Eugen Tomac a spus: „Totul depinde de evoluția frontului din Ucraina, evident, pentru că Republica Moldova nu poate fi atacată peste Ucraina. De aceea, interesul nostru strategic este să ajutăm Ucraina să reziste, să poată recupera teritorii înapoi și, evident, să nu mai permită Rusiei să avanseze. Pentru că orice scenariu legat de o nouă ofensivă și de noi teritorii cucerite evident că sporesc riscurile și pentru Republica Moldova”.

Urmăriți B1TV.ro și pe