Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă: ‘Politicile economice sunt chiar mai importante decât banii europeni. Noi avem localități unde s-au făcut investiții masive și altele unde mediul de afaceri nu a fost susținut. Acesta din urmă este modelul socialist’

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă: 'Politicile economice sunt chiar mai importante decât banii europeni. Noi avem localități unde s-au făcut investiții masive și altele unde mediul de afaceri nu a fost susținut. Acesta din urmă este modelul socialist'

Mai sunt doar câteva zile până la alegerile locale 2020 și politicienii se bat în promisiuni. Europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă, fost primar la Arad, arată însă că modele de succes există și în țara noastră. Că sunt localități unde economia a cunoscut o dezvoltare reală și rapidă în ultimii ani, iar acestea sunt orașele unde au fost implementatre politicile liberale.

Europarlamentar PNL: Doar politicile liberale pot asigura dezvoltarea unei comunități

Diferența între politicile duse de liberali și social-democrați se vede în dezvoltarea zonelor României. Acolo unde PSD a deținut primăriile și Consiliile Județene ani de zile, în special în zona Moldovei și Olteniei, nivelul de trai este mult sub cel unde s-a implicat dreapta politică, vestul țării și Transilvania.

„În ultimii ani, localitățile din România au cunoscut mai multe modele de dezvoltare. În primul rând, avem localitățile în care s-au făcut investiții masive, în care s-a construit infrastructură rutieră, infrastructură sanitară și infrastructură educațională și în care au fost adoptate politici pro mediul de afaceri. Aceste localități au atras oameni de afaceri și forță de muncă din toată țara, iar acest lucru a asigurat o dezvoltare reală, rapidă și sustenabilă. Acesta este modelul de succes.

Avem însă și un al doilea model, cel în care edilii nu au reușit să atragă investiții, nu au susținut mediul de afaceri și nici măcar nu au făcut proiecte pentru a aduce bani europeni. Acesta este modelul socialist și în ultimii ani s-a dovedit falimentar în toate localitățile în care a fost aplicat”, spune europarlamentarul român Gheorghe Falcă.

Gheorghe Falcă (PNL): Politicile economice sunt chiar mai importante decât banii europeni

Europarlamentarul liberal arată că politicile economice sunt chiar mai importante decât banii europeni și că aceștia vin doar să completeze și să aducă beneficii suplimentare unei comunități.

„Dacă ne uităm la țările dezvoltate, la Statele Unite, Canada, țările din vestul Europei, și alte democrații dezvoltate, vom vedea că la baza prosperității acestora au stat politicile economice de dreapta, susținerea antreprenorilor, respectul față de muncă, etica și valorile morale creștine. Pe baza acestora s-au ridicat comunități, mari orașe și chiar țări la care astăzi ne uităm cu admirație”, explică Falcă.
Europarlamentarul român atrage atenția că este o eroare să credem că doar banii europeni singuri vor reuși să ridice comunitățile.
„Dacă banii europeni nu sunt folosiți pentru dezvoltare, pentru infrastructură, pentru spitale și școli moderne, dacă nu îi cheltuim cu gândul la ziua de mâine, atunci banii europeni vin și vor veni degeaba. Cine crede că banii europeni pot fi folosiți pentru a crește artificial nivelul de trai pentru o perioadă scurtă de timp se înșală. Banii europeni trebuie văzuți strict ca o completare și trebuie să folosiți pentru proiecte de investiții care nu au finanțare integrală din surse interne. Îi încurajez pe toți primarii din România să acceseze bani europeni, să folosească la maxim aceste oportunități, însă toți trebuie să știe că mai presus de orice contează politicile locale de dezvoltare”, mai spune Falcă.