Premierul Florin Cîțu a participat, în cursul zilei de luni, la summitul de inaugurare a Platformei Crimeea, la Kiev. Prim-ministrul Cîțu a exprimat sprijinul României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei și a arătat că realizarea acestora trebuie susținută de un proces de reformă care să aducă beneficii pentru toți cetățenii ucraineni, inclusiv cei de etnie română.
În cadrul Summitului, prim-ministrul român a susținut intervenția națională, ocazie cu care a anunțat asocierea României la Platforma Crimeea și a reiterat sprijinul constant al țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și angajamentul ferm față de politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea, informează Executivul.
Totodată, prim-ministrul Cîțu a exprimat sprijinul României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei și a arătat că realizarea acestora trebuie susținută de un proces de reformă care să aducă beneficii pentru toți cetățenii ucraineni, inclusiv cei de etnie română.
Prim-ministrul României a menționat că amenințările și provocările externe pot fi mai bine gestionate dacă statele acționează pentru soluționarea problemelor bilaterale.
În marja Summitului, prim-ministrul Florin Cîțu a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, ocazie cu care a reiterat disponibilitatea României de a avansa cooperarea bilaterală, inclusiv prin organizarea în acest an a unei noi sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale privind cooperarea economică, industrială și tehnico-științifică.
Totodată, cei doi premieri au exprimat dorința de a impulsiona cooperarea sectorială, cu prioritate în domeniul transporturilor și infrastructurii și pentru deschiderea punctelor de trecere a frontierei comune. În acest context, a exprimat dorința României de a fi asigurată respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române, precizează Guvernul României.
Tot în marja Summitului, premierul Florin Cîțu a avut o întrevedere cu Secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm. În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte de interes comun pentru impulsionarea implementării Acordului interguvernamental România-SUA în domeniul energiei nucleare, precum și a cooperării bilaterale în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii în domeniul energiei nucleare civile.