Florin Cîţu acuză Ministerul Finanțelor, condus de PSD, că manipulează deficitul bugetar. Explicațiile liberalului (VIDEO)

Florin Cîţu acuză Ministerul Finanțelor, condus de PSD, că manipulează deficitul bugetar. Explicațiile liberalului (VIDEO)

Florin Cîţu, președintele Senatului, a declarat, luni, că nu e de acord cu modificarea Codului fiscal. Totodată, liberalul a acuzat Ministerul Finanțelor, condus de social-democratul Adrian Câciu, că manipulează deficitul bugetar prin nerambursarea TVA și tăierea investițiilor.

Cîțu spune că nu e de acord cu modificarea Codului fiscal

„Nu sunt de acord cu modificarea Codului fiscal”, a declarat Cîțu, punctând că așteaptă discuții pe acest subiect în ședința conducerii lărgite a PNL.

În schimb, acesta a precizat că pot fi analizate măsurile ce reduc povara fiscală asupra cetăţenilor. El a punctat, totuși, că deciziile în acest domeniu ar trebui luate într-un cadru predictibil.

Cât despre cota unică de impozitare, Florin Cîțu a susținut că e „total de acord” cu premierul Nicolae Ciucă, dar a punctat că e nevoie de ceva mai multă atenție la nuanțe.

„Când spunem că nu introducem taxe anul acesta, eu vreau să fim foarte clari că nu modificăm Codul fiscal anul acesta ca să introducem taxe în viitor”, a spus Cîțu, aluzie la o declarație recentă a lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, care susținuse că dacă ar fi să se modifice Codul fiscal, trebuie luată o decizie cât de curând ca modificările să se poată aplica de la 1 ianuarie 2022.

„Am demonstrat că aducem mai mulţi bani la buget. Comparaţi 2020 – 2021 cu 2017-2019 şi veţi vedea că dacă ne uităm la procent din PIB, veniturile sunt mai mari”, a continuat Cîțu.

Cum manipulează Ministerul Finanțelor deficitul bugetar

Cât despre posibilitatea deducerii unor taxe prin aplicarea impozitului progresiv, măsură susţinută de Ciolacu, liberalul a afirmat că e doar un mod de a manipula deficitul bugetar.

„Ne spune aşa: ”vrem să luăm banii românilor, să-i folosim gratuit şi după aia poate că-i dăm înapoi, dacă vor să facă”. Uitaţi-vă la TVA: TVA trebuie restituit companiilor, sunt banii companiilor, dar uitaţi-vă cum manipulează deficitul bugetar Ministerul Finanţelor, prin faptul că nu mai returnează TVA.

Aşa şi acolo: ”Da, poţi să ai acces la ei, dar nu ţi-i dăm niciodată”.

E un mod de a manipula şi vă atrag atenţia că, în 2019, Comisia Europeană a spus că Ministerul Finanţelor, atunci condus tot de PSD, a manipulat execuţia bugetară prin faptul că nu rambursa TVA. Anul acesta avem 3 miliarde deja mai puţin rambursat ca anul trecut”, a explicat Florin Cîțu.

Liberalul a mai susținut că un alt mod de a manipula deficitul, și pe care l-a constatat în luna aprilie, este tăierea investițiilor cu un miliard de lei.

„Dacă puneţi 3 miliarde de la TVA şi un miliard de la investiţii, veţi vedea că deficitul nu scade faţă de anul trecut, ci la acelaşi nivel”, a spus Florin Cîțu în concluzie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”