Florin Cîțu, despre PNRR: Nimic nu e respins de Comisia Europeană, suntem într-o negociere / Am văzut acel șantaj mic pe care-l face PSD. Nicăieri în Europa un partid din Opoziție nu face așa ceva

Florin Cîțu, despre PNRR: Nimic nu e respins de Comisia Europeană, suntem într-o negociere / Am văzut acel șantaj mic pe care-l face PSD. Nicăieri în Europa un partid din Opoziție nu face așa ceva
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană nu a respins nimic din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), căci încă suntem în faza de negociere, a declarat, luni, premierul Florin Cîțu. „Pe mine mă interesează să avem un PNRR care să aducă toții bani în România, cei 30 de miliarde, dar să-i și investim în cele mai bune proiecte, cu cel mai bun randament”, a mai declarat liberalul. Cât despre poziția PSD, care a amenințat cu greva parlamentară dacă PNRR nu va fi prezentat în Parlament, șeful Guvernului a spus că acesta este un „șantaj mic”.

Florin Cîțu, despre negocierile privind PNRR

„În acest moment nimic nu e respins de Comisia Europeană, suntem într-o negociere. PNRR e diferit de fondurile europene sau de alte programe, are câteva condiționalități, pe parte de digitalizare și pe parte de energie verde sau mediu. E modul Comisiei prin care vrea să accelereze Green Deal.

Acum e un draft și se negociază fiecare capitol. În afară de Portugalia, nimeni nu a depus până acum proiectul final. Deci e o negociere.

Pe mine mă interesează să avem un PNRR care să aducă toții bani în România, cei 30 de miliarde, dar să-i și investim în cele mai bune proiecte, cu cel mai bun randament.

Am fost la Bruxelles, la Comisie, să vorbesc de PNRR, în februarie, o să merg de câte ori e nevoie să discut despre prioritățile României și cum să le finanțăm, să spunem că noi înțelegem condiționalitățile, dar aceasta sunt prioritățile României azi.

Și pe irigații eu cred că dacă mergem cu proiect de irigații care respectă condițiile Comisiei Europeane, Comisia Europeană n-o să spună nimic. Trebuie să recunoaștem că România are probleme cu irigațiile și aș vrea să văd mai multă responsabilitate din partea fermieriorilor, că și cumpără o asigurare” a declarat premierul, pentru TVR.

Întrebat în legătură cu solicitarea insistentă a PSD ca PNRR să fie prezentat în Palament, Florin Cîțu a răspuns: „Trebuie să avem un PNRR foarte bun pentru România. Ministrul Ghinea a fost în Parlament și a discutat în Comisie. Până la urmă, vom discuta și cu PSD, dar am văzut acel șantaj mic pe care-l face PSD. Nicăieri în Europa un partid din Opoziție nu face un astfel de șantaj”.