Florin Cîțu, întrebat dacă i-ar fi plăcut să aibă România propriul vaccin anti-COVID-19: Da, și nu neapărat propriu, dar să putem să îl producem. Trebuie să ne uităm cum să susținem start-up-urile (VIDEO)

Florin Cîțu, întrebat dacă i-ar fi plăcut să aibă România propriul vaccin anti-COVID-19: Da, și nu neapărat propriu, dar să putem să îl producem. Trebuie să ne uităm cum să susținem start-up-urile (VIDEO)
Foto: Facebook @ Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a declarat, vineri, la Suceava, că ar fi fost bine ca UE să aibă propriul vaccin anti-COVID-19 – „pentru că BioNTech este o companie europeană, e adevărat, dar Pfizer, Moderna, AstraZeneca sunt companii din afara Uniunii Europene și s-au văzut câteva sincope”.

Florin Cîțu, despre vaccinul anti-COVID-19 și susținerea start-up-urilor

Întrebat dacă i-ar fi plăcut să aibă România propriul vaccin anti-COVID-19, primul-ministru a explicat: „Da, și nu neapărat propriu, dar să putem să îl producem. Nu numai în România, uitați-vă în Europa, era bine să fi avut – pentru că BioNTech este o companie europeană, e adevărat, dar Pfizer, Moderna, AstraZeneca sunt companii din afara Uniunii Europene și s-au văzut câteva sincope. Cred că toți am învățat și cred că prin acest PNRR, care înseamnă și reziliență, înseamnă că poți să te redresezi imediat după un șoc negativ, să ne gândim și la cum susține start-up-urile și companiile în Uniunea Europeană”.

Întrebat dacă este de părere că, de acum înainte, Institutul Cantacuzino poate fi susținut într-un mod diferit în viitor, premierul Florin Cîțu a adăugat: „Da, s-au făcut pași importanți acolo, dar eu m-aș uita și la sectorul privat în România. În ceea ce privește producția de vaccinuri sau posibilitatea de a avea în România, măcar să facem o parte din producția de vaccin, avem 11 companii pe care le-am pus pe listă pentru Comisia Europeană, știți că a fost o discuție la un moment dat, dar eu cred că trebuie să ne uităm cum să susținem start-up-urile în România, care să crească și să se dezvolte, și în Uniunea Europeană, în special”.

Până joi seară, în România, au fost administrate peste 6,4 milioane de doze din cele patru vaccinuri anti-COVID-19 aprobate pentru utilizare la nivelul UE, Pfizer-BioNTech (circa 5,1 milioane), Moderna (circa 556.000), AstraZeneca (circa 671.000) și Johnson & Johnson (17.203). Astfel, au fost vaccinate aproape 3,79 milioane de persoane, iar mai bine de 2,6 milioane au primit inclusiv rapelul.