Florin Cîțu: Mergem spre un deficit de 7%. Obiectivul e de a veni săptămâna viitoare în Parlament, dar durează pentru că întoarcem măsuri cu efect devastator pentru finanțele publice / Vom introduce în premieră bugetarea multianuală

Florin Cîțu: Mergem spre un deficit de 7%. Obiectivul e de a veni săptămâna viitoare în Parlament, dar durează pentru că întoarcem măsuri cu efect devastator pentru finanțele publice / Vom introduce în premieră bugetarea multianuală
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîțu a anunțat că bugetul de stat pentru anul 2021 ar putea fi prezentat în Parlament săptămâna viitoare și că procesul de construcție durează pentru că actualul Guvern elimină măsuri „care au avut un efect devastator pentru finanțele publice” și revine la reforme amânate de 30 de ani.

Prim-ministrul Florin Cîțu, despre bugetul pentru 2021

„Aș vrea să vorbesc puțin despre buget, pentru că știu că sunt discuții în spațiul public. Țintele rămân aceleași. Megem spre un deficit de 7%. Sper să ajungem la 7%, 7,1%, dar în jurul acestei cifre mergem. Aș vrea să spun de ce trebuie să facem această muncă și pare că durează mai mult, deși obiectivul este acela de a veni în săptămâna viitoare, sper. Pentru că în acest moment, reversăm sau întoarcem – sau ne întoarcem la reforme care au fost amânate de 30 ani, sau măsuri care au avut un efect devastator, distrugător pentru finanțele publice în ultimii anitrebuie modificate pentru a crea o sustenabilitate a finanțelor publice în anii următori”, a declarat premierul, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Prim-ministrul a explicat că Guvernul va introduce în premieră bugetarea multianuală, care va fi în efect cel mai probabil din 2024, dar care începe practic cu bugetul din acest an, în construcția căruia se ține cont și de strategia pentru 2022.

„Este important pentru noi prin acest buget să menținem încrederea pe care am construit-o și pe care am câștigat-o anul trecut, încredere față de Comisia Europeană, față de investitorii străini, față de agențiile de rating. De aceea, este un buget foarte important. Este un buget care, în același timp, trebuie să susțină relansarea economiei. Este un buget care pune bazele unei economii puternice în perioada următoare, 2021-2024. Mai mult, analiza pe acest buget este puțin diferită, pentru că începem cu acest buget prima parte a unei bugetări multianuale. De aceea, vom introduce în România – cred că din 2023 – bugetarea multianuală, dar începem cu acest buget și mă uit și la bugetul din 2021, și la bugetul din 2022, și vă spun că aceasta este discuția în Comisia Europeană. Vorbim pe cele două bugete. Pentru că o parte din reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact real în economie în 2022. Deci este puțin mai laborioasă această muncă, dar în premieră introducem această bugetare multianuală, care va fi în efect, cred eu, din 2024”, a adăugat prim-ministrul Florin Cîțu.

Tags:
Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”