Florin Cîțu: Pregătim bugetul pentru 2021. Companiile de stat cu pierderi primesc resurse de la buget doar în baza unui plan de restructurare sau reformă

Florin Cîțu: Pregătim bugetul pentru 2021. Companiile de stat cu pierderi primesc resurse de la buget doar în baza unui plan de restructurare sau reformă
Foto: Facebook @ Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu anunță că guvernul pregătește proiectul de buget pentru anul 2021 și precizează că acele companii de stat care înregistrează pierderi vor primi resurse de la buget doar ”în baza unui plan de restructurare/reformă”, acesta fiind și unul dintre criteriile de care prim-ministrul spune că va ține cont în evaluarea miniștrilor.

Premierul Florin Cîțu, despre bugetul pe 2021: Toate prioritățile din programul de guvernare vor avea finanțare

”A venit momentul! Pregătim bugetul pentru 2021. Toate prioritățile din programul de guvernare vor avea finanțare.

În același timp apare o modificare importantă. Companiile de stat cu pierderi primesc resurse de la buget DOAR în baza unui plan de restructurare/reformă. Vă spun clar tuturor. Fiecare proces de restructurare pe care îl voi dispune o să fie monitorizat și judecat în guvern.

Voi cere miniștrilor să prezinte trimestrial stadiul de implementare al acestor programe de restructurare/reformă.

Planul de restructuare/reformă pentru companiile de stat cu pierderi reprezintă unul din indicatorii folosiți de mine la evaluarea miniștrilor”, a anunțat premierul Florin Cîțu printr-un mesaj publicat pe Facebook.

Florin Cîțu: Pregătim bugetul pentru 2021. Companiile de stat cu pierderi primesc resurse de la buget doar în baza unui plan de restructurare sau reformă

Florin Cîțu: Bugetul va fi prezentat în Parlament spre sfârșitul lunii ianuarie

Pe 30 decembrie, șeful Guvernului declara că bugetul pentru anul 2021 va fi prezentat în Parlament la finalul lunii ianuarie. Cîțu a exclus atunci varianta asumării răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat.

”Bugetul va fi prezentat, cred eu, în Parlament, spre sfârșitul lunii ianuarie. Deja ministerele primesc limitele de la Ministerul Finanțelor Publice, noile ministere create. Vom începe discuțiile pe buget cu miniștrii de săptămâna viitoare, ca să fie gata până la începutul lunii februarie”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat dacă este posibil ca Guvernul să treacă legea bugetului prin asumarea răspunderii, premierul a răspuns: ”Nu. Mergem pe dezbatere în Parlamentul României. Eu întotdeauna am sperat la responsabilitate din partea parlamentarilor români, mai ales în aceste condiții dificile, când trecem printr-o pandemie, prin perioada de vaccinare. Eu sper că sunt responsabili parlamentarii. Vom vedea ce se va întâmpla în Parlament, dar mergem cu bugetul în Parlamentul României”.

În ultima ședință de Guvern din 2020, Executivul a adoptat o ordonanță care cuprinde mai multe măsuri, printre care înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din decembrie 2020 și acordarea și în 2021 a voucherelor de vacanță.

”Ordonanța reprezintă o economie la buget de aproape 17,6 miliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol, se mențin în cuantum brut salariile și sporurile personalului care lucrează în administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020. Este un impact bugetar de 12 miliarde de lei”, explica atunci, Florin Cîțu.

Ultima oră
10:13 - Israelul își închide granițele din cauza variantei Omicron. Se ia în calcul administrarea celei de-a patra doză de vaccin
09:44 - Incident la metroul din București. Circulația garniturilor este perturbată
09:32 - Eduard Novak: Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea fi repatriați cu o aeronavă specială, pusă la dispoziție de autoritățile din România (VIDEO) 
08:54 - Aglomerație la Târgurile de Crăciun. Autoritățile impun primele restricții (VIDEO)
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane