Florin Cîțu: Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani. Chiar și așa, vom crește pensiile (VIDEO)

Florin Cîțu: Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani. Chiar și așa, vom crește pensiile (VIDEO)
Foto: gov.ro

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, pentru B1 TV, că lumea se confruntă acum cu cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Asta pentru că nu s-a mai întâmplat până acum ca două crize să se suprapună, una economică și una sanitară, și nici nu s-a mai întâmplat vreodată ca activitatea firmelor să fie pur și simplu blocată. Chiar și așa, a precizat liberalul, guvernanții vor mări pensiile anul acesta. Cu cât, vor stabili în urma unei analize. CÎțu a mai spus că PNL reușește să gestioneze finanțele țării pe timp de criză mai bine decât o făcea PSD pe vreme de creștere economică. Acesta a mai afirmat că va insista să se aloce cât mai mulți bani pentru investiții.

Florin Cîțu, despre PSD-iști: „Mă critică pentru împrumut și de ce nu creștem pensii, alocații, când ei știau foarte clar că nu se poate așa ceva”

Ministrul liberal al Finanțelor, Florin Cîțu, i-a acuzat pe social-democrați că îi reproșează lui împrumuturile făcute și faptul că nu vorbește despre creșterea pensiilor, când ei înșiși au constatat, încă de anul trecut, când erau pe creștere economică, faptul că pensiile nu pot fi majorate cu 40% cum au votat.

„Ideea este simplă. PSD, în fiecare zi când noi venim cu măsuri pentru a ajuta economia, vorbim și de Legea pensiilor, de alocații, ne atacă. În același timp, anul trecut, PSD avea imaginea reală a economiei. De la începutul anului erau documente în Ministerul Finanțelor Publice care atestau că deficitul mergea spre 4%. Deci anul trecut se știa deja.

Agenția de rating Standard & Poor’s a încercat încă de anul trecut să reducă ratingul României, odată cu apariția Ordonanței 114. Sunt foarte multe documente prin care PSD promitea reduceri de cheltuieli și așa mai departe, doar pentru a fi păsuită acea reducere de rating.

Toate aceste informații au culminat cu acest document, care a fost prezentat în Guvern și aprobat, prin care PSD spunea clar că nu poate să crească pensiile fără să afecteze iremediabil finanțele publice în România. Și exista propunere pentru amânare, reeșalonare, erau mai multe variante”, a declarat Florin Cîțu, în emisiunea ”Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Finanțelor vorbește despre cea mai mare criză economică din ultima sută de ani: „Totuși, vom reuși să creștem pensiile”

Cîțu a mai spus că liberalii vor crește pensiile anul acesta, deși lumea se confruntă cu cea mai mare criză economică din ultima sută de ani, din cauza pendemiei de coronavirus.

„Trebuie să demontăm ipocrizia acestor oameni. Ei erau atunci cu creștere economică și nici atunci nu se putea susține această creștere a pensiilor. Azi mă critică pentru împrumut și de ce nu creștem pensii alocații, când ei știau foarte clar că nu se poate așa ceva.
Eu vreau să arătă că noi administrăm pe perioadă de criză mult mai bine economia decât puteau ei s-o facă în perioadă normală.

Faptul că ei au aprobat acea lege (Legea pensiilor) fără o sursă de finanțare reprezintă un pericol. Noi vom crește pensiile anul ăsta, vom face un efort. În aceste condiții, noi, totuși, vom reuși să creștem pensiile. Anul trecut, toate căile de comunicare cu Comisa Europeană, cu instituțiile internaționale erau întrerupte, nu vorbea nimeni cu acei oameni. Noi acum vorbim aceeași limbă.

Trebuie să fim onești cu noi. Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie în ultima sută de ani. De aici pornim, cu această informație. Trebuie să avem toate datele pentru execuția bugetară la șase luni”, a mai explicat ministrul.

Cîțu: Am reușit să evităm un dezastru pentru economie

Ministrul Finanțelor a mai spus că au alocat sume consistente pentru investiții, așa au și reușit să mențină economia funcțională, și au de gând să aloce chiar mai mulți bani.

„Pot să spun că sunt OK datele, am reușit să evităm un dezastru pentru economie, dar eu văd lucrurile puțin diferit. Aș vrea să nu discutăm doar despre pensii, ci și despre investiții. Acum, în primele cinci luni ale anului, au fost cheltuite 13,1 miliarde de lei pentru investiții, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă alocată pentru investiții din ultimii zece ani. Asta în timp de criză. Așa am reușt să avem o economie funcțională în această criză.

În acest moment, așa cum arată lucrurile la nivel global.. În primul rând că n-a mai existat o criză dublă: în sănătate și economică. E mai rău decât în criza economică din 1929. Nu s-au oprit niciodată economiile așa cum s-au oprit acum.

Facem o evaluare a tuturor cheltuielilor, vrem să alocăm mai mulți bani pentru investiții că numai așa putem merge pe salarii mărite și anii viitori. Dacă noi nu alocăm anul acesta pentru investiții și mergem pe ce vrea stânga, pe ce vor populiștii, vă garantez vă vom avea mari probleme anii viitori”, a mai declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pentru B1 TV.